IZLOŽBA "PISAC, DIPLOMATA, NOBELOVAC"

Andrićeva Nobelova nagrada biće izložena u Herceg Novom

U okviru programa "Andrićevi predjeli", dramski umjetnik Vojin Ćetković izvešće dio iz predstave "Prokleta avlija", 18. avgusta
152 pregleda 1 komentar(a)
Ivo Andrić u Herceg Novom, Foto: Privatna arhiva
Ivo Andrić u Herceg Novom, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 05.04.2019. 00:13h

U okviru programa "Dani nobelovca u Herceg Novom" koji će se od 17. do 19. avgusta održati u Kući Iva Andrića, posjetioci će, prvi put u Crnoj Gori moći vidjeti Nobelovu nagradu za književnost koju je "za epsku snagu kojom je oblikovao motive i sudbine iz istorije svoje zemlje" Andrić dobio 1961. u Stokholmu.

"Nobelova nagrada, koja se sastoji od zlatne medalje i povelje, biće izložena tri dana, od 17. do 19. avgusta, i dio je izložbe "Pisac, diplomata i nobelovac" u okviru koje će do kraja avgusta biti predstavljene i Andrićeva diplomatska unioforma, diplomatski kofer i pasoš", saopšteno je iz lokalne uprave.

Pored ovih muzealija, u prizemlju kuće, na mjestu gdje se i nalazila do 1968. godine, biće postavljena slika hercegnovskog slikara Voja Stanića "Barka" koja krasi Andrićevu radnu sobu u njegovom Spomen-muzeju u Beogradu.

U okviru programa "Andrićevi predjeli", dramski umjetnik Vojin Ćetković izvešće dio iz predstave "Prokleta avlija", 18. avgusta.

Programi počinju od 21 sat, a ulaz je slobodan.

Programi se održavaju u organizaciji Opštine Herceg Novi, Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Konzulata Republike Srbije u Herceg Novom, Muzeja grada Beograda, Sekretarijata za kulturu i obrazovanje, Turističke organizacije Herceg Novi i Javne ustanove kulture Herceg fest.