Rastanak sa Matijaševićem, Boškan novi selektor odbojkaša, Milačić ponovo na klupi dama

Pomalo neočekivano je prekinuta saradanja sa dosadašnjim selektorom Nikolom Matijaševićem, kojem je Predsjedništvo OSCG krajem jula prošle godine potvrdilo povjerenje
2 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2014. 17:20h

Bivši proslavljeni reprezentativac Jugoslavije (između ostalog osvajač olimpijskog zlata iz Sidneja 2000. godine i titule prvaka Evrope u Češkoj 2001.), nekadašnji kapiten Budvanske rivijere Slobodan Boškan, novi je selektor muške odbojkaške reprezentacije Crne Gore, odlučilo je danas Predsjedništvo Odbojkaškog saveza Crne Gore. Boškan će od naredne sezone voditi i Budvansku rivijeru.

On će biti peti selektor u istoriji nezavisne Crne Gore, nakon Veselina Vukovića, Rada Malovića, Ivana Joksimovića i Nikole Matijaševića.

"Zahvalan sam na ukazanom povjerenju. Za mene kao trenera izazov je voditi reprezentaciju Crne Gore, pogotovo u predstojećim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo i Evropskoj ligi. To je izazov za svakog trenera. Meni je važno i da se što bolje dokažem, da napravimo što bolju atmosferu kada budemo igrali kvalifikacije za EP, kasnije i Evroligu", rekao je “Vijestima” Boškan, trener Dunava iz Novog Sada.

Dolaskom Boškana, pomalo neočekivano, prekinuta je saradanja sa dosadašnjim selektorom Nikolom Matijaševićem, kojem je Predsjedništvo OSCG krajem jula prošle godine, uz konstataciju da su zadovoljni njegovim radom, potvrdilo povjerenje, i dalo mu mandat za naredne akcije, istina bez potpisanog ugovora.

S obzirom na to da u međuvremenu nije bilo reprezentativnih akcija, jasno je da Matijašević ne odlazi zbog slabih rezultata. OSCG je odlučio da ispoštuje zajedničku želju sa Budvanskom rivijerom, da trener trenutno najboljeg crnogorskog kluba ujedno bude i selektor reprezentacije, po uzoru za ŽRK Budućnost. Namjera je da od toga koristi imaju i klub i reprezentacija.

Matijašević je, podsjećanja radi, sredinom maja prošle godine došao na kormilo “crvenih” umjesto Ivana Joksimovića, koji je sporazumno raskinuo ugovor. Nakon neuspješnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo (imao je svega tri dana rada sa ekipom pred turnir u Skoplju), trener francuskog Šomona je Crnu Goru vodio do odličnog petog mjesta u debitanskom nastupu u Evropskoj ligi, sa skorom od devet pobjeda i samo tri poraza.

Predsjedništvo je izvršilo promjenu i u ženskoj selekciji, pa će novi selektor seniorki biti Vladimir Milačić, trener Luke Bar, aktuelnog osvajača duple krune. Milačić je bio prvi izabrani selektor dama u nezavisnoj Crnoj Gori, ali je nakon samo jedne akcije, na Univerzijadi u Rijeci, odlučio da se povuče kada je saznao da se na njegovo mjesto sprema dolazak malo poznatog turskog stručnjaka Nejata Sančaka.

"Prijatno sam iznenađen izborom i zahvaljujem Predsjedništvu na izboru. Ne obećavam nikakve rezultate, ali ću dati sve od sebe da pokušamo da napravimo neki pomak, što neće biti nimalo lako. Treba pojačati rad sa mlađim kategorijama. Mnogo toga će zavisiti i ko će se sve odazivati pozivu, svi znamo da su u vrijeme priprema su ispitni rokovi, a mnogo djevojaka studira, pa je vrlo teško i okupiti reprezentaciju. Cilj je da pokušamo da okupimo sve najbolje što imamo, i pokušamo da naravimo neki pomak. Da li ćemo u tome uspjeti, pokazaće vrijeme", rekao nam je Milačić.

Dosadašnji selektor ženske reprezentacije, Vladimir Racković prekomandovan je u mušku, i biće prvi pomoćnik Slobodana Boškana.

U saopštenju se navodi da je Predsjedništvo OSCG “konstatovalo da su ugovori selektoru muške seniorske reprezentacije Nikoli Matijaševiću i ženske seniorske reprezentacije Vladimiru Rackoviću istekli”.

Interesantno je da odluke o selektorima nijesu bile jednoglasne…

“Predsjedništvo je većinom glasova donijelo odluku o imenovanju novih selektora iz konceptualnih razloga, smatrajući da bi rad i prisustvo selektora u reprezentaciji i klubu sa reprezentativcima i reprezentativkama, stvorilo uslove da zajedno budu što duže na okupu, što bi omogućilo da nacionalne selekcije što spremnije dočekaju predstojeća takmičenja. S obzirom na tešku finansijsku situaciju, na ovu odluku je uticao i povoljan ekonomski aranžman”, navodi se u saopštenju, uz zahvalnost selektorima na dosadašnjoj saradnji.

Bonus video: