Bitne i godine

Rodna nejednakost u Holivudu: Glumice znatno manje zarađuju

Najplaćenija glumca je Anđelina Džoli (33 miliona dolara), koja ipak zarađuje dvostruko manje od najplaćenijeg glumca Roberta Daunija Džuniora (75 miliona dolara)
55 pregleda 0 komentar(a)
Anđelina Džoli, Foto: Reuters
Anđelina Džoli, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.02.2014. 17:57h

Muškarci i žene jednako su zastupljeni prilikom raspodjele uloga u holivudskim filmovima, međutim, prema rezultatima istraživanja Women's Media centra, od deset najplaćenijih uloga u toku prošle godine, nijedna nije pripala ženi.

Najplaćenija glumca je Anđelina Džoli (33 miliona dolara), koja ipak zarađuje dvostruko manje od najplaćenijeg glumca Roberta Daunija Džuniora (75 miliona dolara), a ima istu zaradu kao Denzel Vošington koji se našao na devetom mjestu liste najplaćenijih glumaca.

Studija je takođe pokazala da su godine veoma bitan faktor kada je u pitanju zarada glumica.

Poput Daunija, većina glumaca je u četrdesetim godinama, Tom Kruz i Denzel Vošington u pedesetim, dok je Lijam Nison zagazio u šezdesete.

Za razliku od njih, većina najplaćenijih glumica je u dvadesetim, odnosno tridesetim godinama, a najstarija među njima je Sandra Bulok koja ima 49 godina. Iza kamera, rodna nejednakost je još gora. Od 250 najgledanijih filmova iz prošle godine, svega 16 odsto su režirale žene ili imale neku važniju ulogu.

Preporučujemo za Vas