Izložba na Cetinju: Video rad Damira Nikšića u Biljardi

U okviru projekta “200 godina samoće - Njegošiations“, do sada su izlagali Zdravko Joksimović, Ilija Šoškić, Marina Abramović i Vlado Martek
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2014. 16:46h

Video rad “If I Wasn’t Muslim" Damira Nikšića, umjetnika iz Sarajeva, biće izložen danas u mermernoj sobi u Biljardi u okviru projekta “200 godina samoće - Njegošiations“. Otvaranje izložbe biće priređeno u 12 sati, a o radu umjetnika Nikšića, govoriće kustos izložbe Petar Ćuković, istoričar umjetnosti i likovni kritičar.

Damir Nikšić je socijalno angažovani samostalni umjetnik sa internacionalnom karijerom i adresom u Sarajevu. Magistrirao je vizuelnu umjetnost kao i istoriju umjetnosti na Univerzitetu Arizone 2004. Izlagao je u mnogim prestižnim galerijama i muzejima širom svijeta.

“U svjetlu nedavnih događaja u gradovima Federacije BiH moram stegnuti još jedan obruč, još jedan koncentrični krug bliže centru objašnjenja ovog rada. Naime, kao što se da primijetiti, 'If I Wasnt Muslim' (što u prevodu tačnije znači 'da nisam muslimanski', mada se prevodi 'da nisam musliman'), referira se na poziciju Jevreja u carskoj Rusiji prije Oktobarske revolucije i Prvog svjetskog rata. Korištena je pjesma, numera iz mjuzikla 'Violinista na krovu'”, objašnjava umjetnik.

U okviru projekta “200 godina samoće - Njegošiations“, do sada su izlagali Zdravko Joksimović, Ilija Šoškić, Marina Abramović i Vlado Martek, a nakon rada Damira Nikšića biće prezentovan rad Gordane Kuč.

Bonus video: