Dijeta Marija Antoaneta

Kraljica nije odolijevala raskošnim poslasticama, prepuštala se pravim gurmalucima...
63 pregleda 2 komentar(a)
kroasan, Foto: Shutterstock
kroasan, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.02.2014. 15:55h

Dijeta bazirana na režimu ishrane francuske kraljice, dozvoljava unos slatkiša, ali uz obavezan pravilan raspored hrane i laganu večeru.

Kraljica nije odolijevala raskošnim poslasticama, prepuštala se pravim gurmalucima i uživala u gastronomski specijalitetima kao što i dolikuje njenom statusu.

Kako je onda moguće da je imala obim struka od svega 58 santimetara, zbog čega, kako se navodi u nekim istorijskim izvorima, nije bilo potrebno da nosi korsete ispod veoma uzanih haljina?

Naime, ispostavilo se da je tajna vitkog struka u pravilnom rasporedu obroka, gdje je za doručak obavezna određena količina poslastica, a za večeru se služi samo lagani obrok.

Režim ishrane francuske kraljice odražava takozvani "francuski paradoks", gdje se jede kalorična hrana, a ipak se održava vitka linija, samim tim i izbjegavaju srčani problemi.

Doručak Marije Antoanete se sastojao od peciva sa kafom ili toplom čokoladom, za predjelo je jela paštete, ostrige i jastoga, a za ručak gulaš od zeca, lososa, školjke.

Preko dana je užinala makarone sa sirom i povrće u pikantnom sosu i lagana večera prije 20 časova.

Bonus video: