ZOI U SOČIJU

Johanse Dir pozitivan na doping testu

Predsjednik austrijskih olimpijaca istakao je da je sportista na kraju priznao da je on jedini koji je to uradio, kao i da je preuzeo potpunu odgovornost za svoje postupke
62 pregleda 0 komentar(a)
Johanes Dir, Foto: Www.fis-ski.com
Johanes Dir, Foto: Www.fis-ski.com
Ažurirano: 23.02.2014. 13:03h

Austrijski skijaš u discipline nordijsko skijanje Johanes Dir izbačen je u nedelju sa olimpijskih igara pošto je bio pozitivan na doping testu.

To je peti, ali i najozbiljniji slučaj dopingovanja na olimpijadi do sada.

"Ovo je crn dan za nas", izjavio je završnog dana igara predsjednik Olimpijskog komiteta Austrije Karl Štos.

Dir je trku održanu 9. februara završio na osmom mestu, a doping test je imao sedam dana kasnije u Austriji, kada je došao na pripreme za završnu trku nordijskog skijanja u nedelju.

"Mi smo šokirani ovim otkrićem i odmah ćemo preduzeti odgovarajuće mjere", rekao je Štos, dodajući da je sportista odmah obaviješten o tome i o njegovim pravima, kao i da mu je kreditacija povučena. Dir je odmah isključen iz olimpijskog tima i vraćen kući.

Nijedan od pet olimpijaca koji su bili pozitivni na testu nije osvojio medalju u Sočiju.

Ostala četvorica su letonski hokejaš Vitalis Pavlovs, ukrajinska skijašica Marina Lisogor, njemački biatlonac Evi Šahenbaher i italijanski bob sankač Vilijam Frulani.

Austrijski skijaši i biatlonci su bili u centru doping afere na Olimpijadi u Torinu 2006. godine.

Italijanska policija je tada, po dojavi, izvršila upad u prostorije kluba i zaplijenila opremu za doping i još drugih supstanci.

Nijedan Austrijanac nije bio pozitivan na doping kontroli na tim igrama, ali je nekolicini njih Međunarodni olimpijski komitet kasnije doživotno zabranio učestvovanje na olimpijskim igrama.

Dir je, nakon skandala u Torinu, bio smatran za nadu u usponu.

"Preduzeli smo sve potrebne mjere, i prava je šteta što, nakon svih uspjeha austrijskog tima, imamo ovaj slučaj dopingovanja. Učinićemo sve što je u našoj moći da u budućnosti ovo spriječimo, ali, naravno, ne možemo reći da više neće biti ovakvih slučajeva", dodao je Štos.

Predsjednik austrijskih olimpijaca istakao je da je sportista na kraju priznao da je on jedini koji je to uradio, kao i da je preuzeo potpunu odgovornost za svoje postupke.

Međunarodni olimpijski komitet je u Sočiju sproveo 2.453 doping testova, što je rekordan broj testiranja na olimpijskim igrama.

Preporučujemo za Vas