Suđenje zbog prijetnji novinarki "Vijesti": Listinzi nikako da dođu na red

Odbrana optuženog policajca, kojem se sudi zbog prijetnji novinarki Lakić, opet uspjela da odloži čitanje dokaza
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2014. 19:50h

Odbrana optuženog službenika policije Milenka Miće Rabrenovića, uspjela je da ponovo odloži da se u sudnici Osnovnog suda pročitaju dokazi o listinzima telefona, sa kojih je u februaru 2011. godine prijećeno novinarki ”Vijesti” Oliveri Lakić i njenoj porodici.

Izvođenje dokaza moraće da sačeka odluku sudije Larise Mijušković-Stamatović, koja je će naredne srijede odlučiti da li da prihvati dokaze o listinzima ili će prihvatiti predlog odbrane da se uradi novo super vještačenje.

Novo odlaganje procesa tražio je Rabrenovićev branilac, advokat Slavomir Božović, koji je iznio primjedbe na način kako su tužilac i policija uzeli listinge telefona od mobilnih operatera.

“Po nalogu tužioca izdate su četiri naredbe za preuzimanje listinga od tri mobilna operatera - Telenor, T-mobile i M:tel, ali u spisima predmeta nigdje nema dokaza, odnosno zapisnika o tome kako su preuzimani ovi dokazi, kada, od koga i ko je to radio od ovlašćenih službenika policije”, kazao je Božović.

Traže novo vještačenje

On je imao primjedbe i zbog toga što je zamjenik osnovnog tužioca Saša Čađenović tražio od mobilnih operatera uvid u još neke listinge, dva dana nakon što je 26. novembra 2012. godine zvanično tražio od od vještaka za telekomunikacije Predraga Boljevića, da uradi nalaz.

“Dakle, nakon što je vještak dobio zadatak da uradi nalaz, tužilac je tražio nove dokaze. Ako je to tako, a po meni jeste, logično pitanje je da li je vještak imao uvid u cjelokupne dokaze kada je donosio zaključke u svom nalazu”, naveo je Božović.

Rabrenovićev branilac predložio je sudu da na narednim ročištima pozovu odgovorni iz mobilnih kompanija kako bi saopštili da li su bili prisutni prilikom predavanja policajcima dokaza o listinzima.

Božović je, iako nijesu stigli na red dokazi o listinzima, tražio od suda da se uradi novo supervještačenje uz napomenu da se za taj posao odabere neki drugi vještak za telekomunikacije.

Halo, Boško...

U svojevrsnom mrcvarenju procesa, odbrani suspendovanog policajca uspjelo je u nekoliko navrata da odloži ročište. Suđenja su odlagana i zbog toga što se čak pet puta na sudske pozive nije odazivao Rabrenovićev bivši šef Veselin Veljović.

Sutkinja je, osim toga, pet puta u zapisnik upisivala da se ne pojavljuje svjedok Vuksan Šćepanović. Veljović je tada obećao da će se “lično potruditi i založiti da na sljedeće ročište dođe i Šćepanović”, iako ga je on toga dana dovezao na suđenje.

Rabrenović je optužen da je februara 2011. predstavljajući se kao “Boško”, preko njemačkog broja telefona, pozvao novinarku Jasminu Muminović, a potom uputio teške prijetnje na račun Lakić.

Tužilaštvo vjeruje da je Rabrenović narednog dana, na račun Lakić, poslao i prijeteći SMS, upućujući najgore prijetnje njenoj kćerki i cimerki koje su u to vrijeme bile na studijama u Rimu.

Lakić je tada istraživala i objavljivala tekstove o tome kako se i na koji način proizvode, a potom švercuju lažni brendovi cigareta iz fabrike “Tara” u Mojkovcu.

Bonus video: