“Sat ćutnje za pravdu”: I dalje se ne zna ko je ukrao lančic mladića

"Porodica i drugovi neće prestati sa ovom vrstom protesta dok pravda ne bude zadovoljena"
206 pregleda 22 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2014. 16:53h

Oko stotinu prijatelja i članova porodice Kotoranina Uroša Ćorovića (17) koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći 13.juna prošle godine prilikom vožnje motora na putu Kotor - Trojica, održali su jednosatni mirni protest pod nazivom “Sat ćutnje za pravdu” ispred zgrade Osnovnog suda u Kotoru.

Povod okupljanja je jer ni nakon osam mjeseci od nesreće, nadležni nijesu otkrili ko je ukrao zlatni lančić sa tijela mladića nakon njegove smrti.

"Porodica i drugovi neće prestati sa ovom vrstom protesta dok pravda ne bude zadovoljena", poručila je majka mladića Dragana Nikolić.

Ona je ponovila da su nezadovoljni radom Osnovnog državnog tiužioca koji za osam mjeseci nije uradio gotovo ništa povodom rješavanja ovog slučaja.

"Ne vidim drugi način osim ovakvog mirnog protesta, ćutanjem , da se apeluje na nadležne organe da se povede sva pažnja i da se slučaj u potpunosti rasvijetli. Imamo saznanje da ovo nije prvi slučaj, ali ću se potruditi da bude i posljednji i da se ovo više nikome ne desi. Da pored svega što porodice kroz ličnu tragediju ne moraju da tragaju za stvarima svojih najbližih. Za ćutnju smo se odlučili jer smatramo da se tako može reći mnogo više nego sa hiljadu riječi. Ćutnjom se štite sva ova djeca ovdje.Nećemo da se korstimo izlizanim frazama tipa „radi se na slučaju“, „preduzete su sve mjere ali nisu dale rezultate“, ne time se nećemo služiti, samo ćemo ćutati. Ovdje se dokazuje mladost. U njihovim očima možete vidjeti samo hrabrost koju još samo imaju neiskvarene i čiste duše", kazala je Nikolić.

Ona je istakla da se svakog ponedjeljka već posljednja dva mjeseca obraća Osnovnom državnom tužiocu Borisu Saviću .

"Na posljadnja tri, iako je to njegova zakonska obaveza, nam se čak nije ni obratio, već mi je odgovarala njegova zamjenica Danka Živković. Gospodin Boris Savić treba čak da bude izabran i za predsjednika Višeg suda u Podgorici. Ne znam kako će rješavati te predmete, kad nije mogao riješiti ovaj. Samo nekoliko sati nakon obdukcije Savić je znao da je ukraden lančić, a odmah potom je obaviješteno i tužilaštvo i patologija, ali tadaI ništa što bi otrkilo počinioca nije urađeno. Nije u pitanju nikakava materijalna vrijednost, već je to stvar emotivne prirode. To što se dogodilo je ispod svake granice morala i ljudskosti. Strašno je da se takve stvari dešavaju. Ni iz Kliničkog centra nam se niko nije obrati, čak ni za neko izvinjenje", kazala je Nikolić.

Brat od tetke pokojnog Uroša, Vasilije Nikolić, tvrdi da je lančić bio na Urošu kada je odvezen u bolnicu, te da to potvrđuje i fotoealborat i mnoge druge stvari.

Kotorski tužilac Boris Savić nije na toj funkciji od 28. decembra kada mu je istekao mandat.

VD tužioca Danka Živković je kazala da nema ovlaštenja da daje izjave, i uputila novinare na Vrhovno državno tužilaštvo.

Za vrijeme trajanja protesta u špong centru Kamelija u kojem se održava sportska manifestacija Cross fit ugasili su muziku sat vremena.

Galerija

Bonus video: