Zimski salon knjga u Podgorici: Festival pisaca i izdavača

Biće predstavljena nova zbirka priča Ognjena Spahića, dobitnika nagrade 'Meša Selimović' za roman 'Hansenova djeca', kao i novi roman Nikole Nikolića pod nazivom 'Meandar'”
117 pregleda 1 komentar(a)
Gradska knjižara, Salon knjige, Foto: Boris Pejović
Gradska knjižara, Salon knjige, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.02.2014. 08:12h

Zimski salon knjiga Booka 2014. je regionalni festival izdavača i pisaca i predstavlja kulturnu manifestaciju koja se šesti put održava u podgoričkoj Gradskoj knjižari u organizaciji izdavačke kuće Nova knjiga iz Podgorice. Šesto izdanje zimskog salona biće održano od četvrtog do 15. marta, a prema riječima organizatora, ima za cilj da okupi izdavače, autore, književne kritičare i sve ljubitelje pisane riječi kako iz Crne Gore tako i iz regiona, saopšteno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare, održanoj povodom VI Zimskog salona knjige, koji će i ove godine predstaviti aktuelna domaća izdanja kao i regionalne izdavačke kuće.

“Glavni cilj organizovanja ove kulturne manifestacije koja se održava šest godina zaredom jeste da se kvalitenim programom, bogatim izborom knjiga i niskim cijenama obogati kulturni život Crne Gore. Kako su naši posjetioci navikli i ove godine kao i prethodnih tokom trajanja Salona knjige održaće se veliki broj promocija, predstaviće se izdavači iz zemlje i regiona gdje će zainteresovani moći da kupe knjige do 50 posto povoljnije od redovne cijene, čak neka izdanja i do 70 posto”, kazala je Maida Šukurica, PR menadžer izdavačkog preduzeća Nova knjiga. Ona je istakla da će ljubitelji književnosti biti u prilici da se upoznaju sa sjajnim izdanjima uglednih izdavača, kao i da u okviru svakodnevnih promocija upoznaju njihove odabrane autore.

“Izdavači čija izdanja će biti prisutna na VI Zimskom salonu knjige u Podgorici su iz Srbije - Clio, Arhipelag, Laguna,Geopoetika, Akademska misao i Vulkan, iz Hrvatske - Fraktura, Školska knjiga, Vbz i Leo komerc, iz Bosne i Hercegovine - Buybook i Šahinpašić, i iz Crne Gore - Oktoih, OKF, Cid, Dan, Pobjeda i Nova knjiga”, kazala je Šukurica.

Detaljnije o programu Salona knjige govrila je Jelena Krsmanović, urednica izdavačke kuće Nova knjiga”.

“Izdavačka kuća Nova knjiga iz Podgorice će predstaviti svoja izdanja, a riječ je o djelu “Diskretni heroj” nobelovca Maria Vargas Ljose i roman “Sutra” francuskog bestseler pisca Gijom Musoa. U svijetu izdavaštva pored brojnih naslova koji se prevode trudimo se da objavljujemo i promovišemo naše autore tako da će u okviru Zimskog salona biti predstavljena nova zbirka priča Ognjena Spahića, dobitnika nagrade 'Meša Selimović' za roman 'Hansenova djeca', kao i novi roman Nikole Nikolića pod nazivom 'Meandar'”, najavila je Krsmanović.

Kada je riječ o izdavačkim kućama iz regiona, Krsmanović je najvila da će se Clio iz Beograda predstaviti sa Zoranom Hamovićem, Fraktura iz Zagreba sa Seidom Serdarevićem.

“Laguna će nam predstaviti novi roman Nikole Malovića 'Jedro nade' i knjigu 'Kako smo propevali' Ivana Ivačkovića”, kazala je Jelena Krsmanović.

Bonus video: