Neprocjenjiva statua Apolona u rukama Hamasa

Apolon još nije stigao u ruke arheologa i javnosti je za sada samo dostupna fotografija. Na osnovu fotografije arheolozi pretpostavljaju da je nastala između V i I vijeka prije nove ere
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2014. 16:58h

Statuu grčkog boga Apolona izgubljenu vjekovima, pronašao je je ribar u pojasu Gaze.

Nakon što je ponuđena na eBayu članovi militantne palestinske grupe Hamas su je zaplijenili.

Palestinski ribar Joudat Ghrab pronašao je rijetku bronzanu statuu grčkog boga Apolona u avgustu prošle godine, u pojasu Gaze. Tešku 500 kilograma, odvukao je kući zaprežnim kolima.

"Ghrab je kazao kako smatra da je statua božji dar njemu te da u najmanju ruku zaslužuje novčanu nagradu jer je pronašao”, prenosi Reuters.

Zanimljivo je kako je, u nadi da će otkriti da je statua zapravo zlatna, Apolonu odrezao prst te je tako, bez saznanja o njenoj vrijednosti, oštetio.

Statua se nakratko pojavila na eBayu s cijenom od 500.000 dolara, a uskoro nakon toga našla se u rukama članova militantne palestinske grupe Hamas uz obrazloženje da istražuju slučaj.

Apolon još nije stigao u ruke arheologa i javnosti je za sada samo dostupna fotografija. Na osnovu fotografije arheolozi pretpostavljaju da je nastala između V i I vijeka prije nove ere te da je stara barem 2000 godina.

Prema informacijama Hamasa, statua će biti izložena tek nakon kriminalističke obrade.

Galerija

Bonus video: