Prednosti konzumiranja heljde

135 pregleda 0 komentar(a)
Heljda, Foto: Shutterstock
Heljda, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.08.2018. 13:44h

Heljda je poznata kao saveznik za dobro pamćenje i vitkost.

Heljda je porijeklom iz centralne Azije.

Iako je mnogi smatraju žitaricom, ova biljka botanički pripada porodici zeljastog povrća. Koristi se u velikim količinama u Rusiji, Kanadi, SAD-u, Francuskoj.

Heljda je bogata kalijumom, fosforom, magnezijumom, cinkom, kalcijumom, gvožđem i jodom. Osim toga, obiluje i vitaminima B grupe (B1, B2, B3, B5, B6), kao i vitaminom P koji pomaže kod snižavanja krvnog pritiska. Heljda poboljšava pamćenje, a kombinacija cvjetova i listova heljde liječi kardiovaskularne probleme. Heljda je odličan izbor za sve one koji žele vratiti izgubljenu energiju te ublaže nesanicu i posljedice stresa. Konzumiranjem možete ubrzati cirkulaciju i sniziti loš kolesterol.

Heljda se preporučuje dijabetičarima, starijim osobama i osobama s probavnim smetnjama. Takođe, heljda ne sadrži gluten pa je pogodna za alergične osobe. S obzirom na to da je bogata proteinima, koristi se i u vegetarijanskoj ishrani. Heljdu svakako morate uvrstiti u svakodnevnu ishranu jer pruža energiju, sadrži brojne minerale, vitamine, aminokiseline i vlakna, prenosi wall.

Bonus video: