Rekordi Holandije u Sočiju

Holandija je u Sočiju osvojila rekordnu 21 medalju u istoj disciplini - brzom klizanju, što je najviše u istoriji ZOI
0 komentar(a)
Iren Vust, Foto: Beta/AP
Iren Vust, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.02.2014. 09:13h

Holandija je u Soči došla sa namjerom da u "svojoj" disciplini-brzom klizanju osvoji minimum devet medalja. A "lale" su u Sočiju do sada u ovoj disciplini osvojili čak 21. To je rekord u istoriji Zimskih olimpijskih igara, pošto je najbolji prethodni rezultat držala austrijska skijaška selekcija sa 14 medalja u Torinu.

Holandija je u brzom klizanju osvojila šest zlatnih, sedam srebrnih i osam bronzanih odličja, a favorit je u preostale dvije dicipline - timskim nastupima muškaraca i žena. Uspjela je mimo ove discipline u Sočiju da se domogne još bronze u brzom kliztanju na kratki stazama.

Tak Holanđani su čak četiri puta u brzom klizanju uspjeli da zauzmu kompletno pobjedničko postolje, a to su tri puta uradili muškarci a jednom žene. Ipak, najuspješnije su bile Holanđanke u trci na 1.500 metara gdje su osvojioli četiri prva mjesta. To je najboli rezultat još od ZOI 1972. godine, kada je Istočna Njemačka u sankanju takođe osvojila prva četiri mjesta.

"Lalama" je na "ruku" išao podatak da je Holanđanin projektovao dvoranu za takmičenja u Sočiju, ali i nadmorska visina na nivou mora, pa su imali uslove kao u domovini.

Bonus video: