Jan Harlan: Stenli Kjubrik je bio najbolji

“Ne radi se o tome da sam preskroman, ali nijesam umjetnik i glavni za nastajanje filma, već je to reditelj"
84 pregleda 2 komentar(a)
Jan Harlan, Foto: Screenshot (YouTube)
Jan Harlan, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 20.02.2014. 14:06h

Zbog prelijepog pejzaža, Crna Gora je bogom dana za snimanje filmova. Ipak, da biste napravili dobar film, morate imati i dobru priču, koju prije svega treba voljeti, kazao je svjetski poznati filmski producent Jan Harlan, boraveći na Cetinju, u okviru manifestacije “Dani stvaralaca”. Harlan, koji je između ostalog, čuven po saradnji sa Kjubrikom, i po produkciji, nekih od možda najčuvenijih filmova, zajedno sa cetinjskom publikom odgeledao je legendarne filmove “Paklena pomorandža” i “Širom zatvorenih očiju”, a onda održao predavanje o svom viđenju produkcije i filma uopšte.

Harlan je prvi put u Crnoj Gori, i ne krije da je oduševljen “prirodom i predivnom publikom”. “Posebno mi se dopalo Cetinje. Ovo je stavrno jedno novo i lijepo iskustvo, i zato sam zahvalan reditelju Drašku Đuroviću koji me je pozvao da dođem u Crnu Goru”, kazao je Harlan. Kao i većina “sa one strane bare”, ne zna mnogo ili skoro ništa o crnogorskoj kinematografiji.

Novinare i publiku, posebno je zanimao njegov rad i odnos sa Kjubrikom, kao i činjenica da i nakon njegovo smrti, promoviše više njegove filomove, nego sebe.

“Ne radi se o tome da sam preskroman, ali nijesam umjetnik i glavni za nastajanje filma, već je to reditelj, u čemu je Kjubrik bio najbolji. Smatram da uloga producenta nije toliko bitna”, objašnjava Harlan.

Prema njegovim riječima dobar producent treba da bude spreman da pomogne scenaristi i reditelju koji stvaraju film.

“Volio sam Kjubrika, jer je bio sjajan čovjek, veliki umjetnik i veoma zahtjevan prema sebi. Ponavljam, on je bio umjetnik i pravio je filmove, ja nisam. S druge strane, meni nije smetalo da putujem u Los Anđeles kad god je trebalo, a on je sve to prezirao, nije volio ništa što podrazumijeva daleka putovanja. Radio sam ono što sam najbolje znao, i izgleda da je sve ispalo jako dobro za obojicu”, kaže Harlan. D.L.

“Volio sam Kjubrika, jer je bio sjajan čovjek, veliki umjetnik i veoma zahtjevan prema sebi”

Bonus video: