Hokej: Finska eliminisala Ruse

Finska pobijedila domaćina sa 3:1 i sada je čeka duel sa Šveđanima koji su deklasirali Sloveniju sa 5:0
132 pregleda 4 komentar(a)
Finska - Rusija, Foto: Reuters
Finska - Rusija, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.02.2014. 20:18h

Švedska hokejaška reprezentacija plasirala se u polufinale Zimskih olimpijskih igrama nakon što je bila bolja od Slovenije sa 5:0 (1:0, 0:0, 4:0).

Šveđani su, tako, okončali olimpijsku bajku Slovenaca (prvo učešće na ZOI), i to golovima Aleksa Stena, Danijela Sedina, Luja Eriksona i Karla Hagelina, koji se dva puta upisao u strijelce. Švedski golman Henrik Ludkvist je bio nesavladiv, sa 19 odbrana.

Šveđani će u petak u polufinalu igrati protiv Finske koja je eliminisala domaćina Rusiju rezultatom 3:1 (2:1, 1:0, 0:0).

Finci su do velikog trijumfa došli poslije preokreta, pošto su Rusi poveli golom Ilje Kovalčuka u osmom minutu.

Ipak, u 10. minutu Finci su izjednačili preko Juhamatija Altonena, vođstvo je donio Temu Selane u 18, a konačan rezultat postavio je Mikael Granlund u 26. minutu.

U polufinale su se plasirali i Kanada i SAD, koji će igrati u drugom polufinalu.

Kanađani su se namučili u četvrtfinalu protiv Letonije koju su savladali 2:1 (1:1, 0:0, 1:0). Golove za Kanađane postigli su Patrik Šarp i Šea Veber, dok je strijelac za Letonce bio Lauris Darzins.

Najzad, Amerikanci su lako izašli na kraj sa Češkom sa 5:2 (3:1, 1:0, 1:1).

Golove za SAD postigli su Van Rimsdik, Dastin Braun, Dejvid Bekis, Zah Peris, Fil Kesel, dok je za Čehe dvostruki strijelac bio Ales Hemski.

Zlatnu medalju iz Vankuvera brani Kanada.

Ruski navijači razočarani neuspjehom hokejaša

Hiljade navijača reprezentacije Rusije u hokeju na ledu tužnog lica su napustili Boljšoj arenu u Sočiju, pošto su njihovi miljenici poraženi od Finske 3:1.

Mnogi od navijača nisu imali riječi da opišu svoje razočarenje poslije poraza.

Ruski hokejaši su se sedam godina pripremali za ZOI na domaćem terenu i vjerovali su da pred svojim navijačima mogu da prekinu post od 22 godine bez zlatne medalje na Igrama.

"Sedam godina smo čekali na ovo, ove Igre... Najviše od svega smo čekali uspjeh u hokeju. Ovo danas je bilo katastrofa i ovaj poraz je sramotan za Rusiju", rekao je za Asošijeted pres 58-godišnji penzioner iz Moskve.

Strani i domaći mediji saglasni su u ocjeni da je selektor Rusije Zilatuna Biljaletdinov kriv za neuspjeh hokejaša na ZOI, a i on sam je preuzeo krivicu.

"Ja sam kriv za sve. Nisam ispunio zadatak koji je bio ispred mene. Izvinjavam se navijačima zbog ovog rezultata... I naša očekivanja su bila drugačija", rekao je Biljaletdinov.

Rusija je na ovim Zimskim olimpijskim igrama nastupila u najjačem sastavu sa najvećim zvezdama NHL i KHL lige.

Bonus video: