Pušteni privedeni demonstranti: "Sa nama počelo hapšenje krupnih riba"

Privedeni su svi uhapšeni, a iz policijske marice, vezani jednim "lisicama", izašli su Marko Milačić i Boban Batrićević
221 pregleda 182 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2014. 19:44h

Svi demonstranti sa subotnjih protesta, kojima je bio određen pritvor, danas su nešto nakon 13 sati privedeni istražnom sudiji Osnovnog suda u Podgorici, a potom pušteni na slobodu.

Novinaru Marku Milačiću, portparolu Foruma 2010 i odborniku Građanskog fronta na Cetinju Bobanu Batrićeviću, predstavmiku Građanskog fronta Ninoslavu Kaluđeroviću, Ireni Delji, Danilu Mrvaljeviću i još nekoliko lica tužilac je stavio na teret da su počinili krivično djelo nepostupanja po naredbi službenog lica, zbog čega im je bio određen pritvor, a sudija Osnovnog suda će odlučiti o daljem postupku.

Nakon što su im u Osnovnom sudu skinuli lisice Ninoslav Kaluđerović kazao je “Vijestima” da hapšenje i zadržavanje u pritvoru doživljava kao početak borbe za poglavlja 23 i 24.

“Ovo doživljavam kao hapšenje krupnih riba u Crnoj Gori i drago mi je što je počelo sa nama koji smo izmaltretirali ulicu tog dana, 15. februara. Nadam se da će Crna Gora nastaviti ovim putem da grabi ka Evropskim integracijama i svemu tome čemu teži”, kazao je Kaluđerović.

Batrićević je ocijenio sramnim 48-časovno zadržavanje u pritvoru i uslove u kojima su ih držali, za koje je rekao da nisu čovječni.

“Prvi dan nismo dobijali hranu od 14 časova od kad smo uhapšeni, do sjutradan do 9 ujutro kad smo dobili prve sendviče. Nisu nam dali da imamo nikakve kontakte sa spoljašnjošću i kad smo im tražili da nam dozvole da jedemo nisu nam dali”, rekao je Batrićević

Danas su u Osnovni sud privedeni svi uhapšeni, a iz policijske marice, vezani jednim "lisicama" izašli su Marko Milačić i Boban Batrićević. Oni su, nakon izlaska iz marice pjevali "Robija ih čeka".

TV prilog: Jelena Kulidžan

Milačića, ali i ostale tužilac je odlučio da ih pošalje iza rešetaka kako ne bi ponovili isto krivično djelo, koje se ogleda u tome da nijesu poslušali naređenje policije da se sklone sa ulice.

Danilović: Demonstrantima neće biti produžen pritvor

Poslanik Demokratskog fronta Goran Danilović kazao je na početku današnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore, na kojoj bi trebalo da budu usvojeni izborni zakoni, da su u saznanju da državni tužilac neće tražiti produženje pritvora za uhapšene demonstrante.

On je dodao da su u DF-u zadovoljni time, zbog čega će odustati od najavljenog bojkota glasanja važne izborne regulative, koja je uslov za dalje nesmetane pregovore Crne Gore i EU.

Predsjedništvo DF-a sinoć je postavilo uslov da se svi demonstranti danas oslobode ili neće podržati izborne zakone.

Galerija

Bonus video: