Kjubrikov producent gostuje na Cetinju

Rad sa Stenli Kjubrikom Jan Harlan započeo je kao istraživač na nikad snimljenom filmu “Napoleon”
14 komentar(a)
Jan Harlan, Foto: Vimeo.com
Jan Harlan, Foto: Vimeo.com
Ažurirano: 17.02.2014. 17:37h

Svjetski poznati producent Jan Harlan gostovaće na Cetinju sjutra i preksjutra u okviru programa Dani stvaralaca, koji organizuju Kraljevsko pozorište “Zetski dom” i Fakultet dramskih umjetnosti sa Cetinja.

Jan Harlan prepoznatljiv je po svom radu na filmovima Stenlija Kjubrika, tako da će publika prve noći gostovanja u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” biti u prilici da od 18 sati prisustvuje projekciji kultnog ostvarenja “Paklena pomorandža”, nakon čega će uslijediti razgovor sa Harlanom.

Druga noć, 19. februar, predviđena je za projekciju Kjubrikovog filma “Širom zatvorenih očiju”, takođe u 18 sati.

Rad sa Stenli Kjubrikom Jan Harlan započeo je kao istraživač na nikad snimljenom filmu “Napoleon”. Nakon toga, počeo je da radi kao izvršni producent na filmovima “Beri Lindon” (1975), “Isijavanje” (1980), “Full Metal Jacket” (1987), “Širom zatvorenih očiju” (1999). Bio je asistent produkcije na filmu “Paklena pomoranža”(1971). Pored toga, sarađivao je na projektu “Artificial Intelligence: AI” (2001), koji je kolaboracija između Kjubrika i Stivena Spilberga. Pored svog angažmana kao producent, Harlan se oprobao i u rediteljskim vodama, tako je 2001. režirao dokumentarni film “Stanley Kubrick: A Life in Pictures”, posvećen životu i karijeri velikog reditelja.

Bonus video: