Pirati napali brod pod komandom crnogorskog zapovjednika

"Tim naoružanih radnika obezbjeđenja ukrcanih na „Andrei“ uzvratio je na paljbu napadača, natjeravši ih da obustave napad i udalje se"
89 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 16.02.2014. 17:24h

Dvojica crnogorskih pomoraca – članova posade malog kontejnerskog broda „Andrea“ kojeg su u četvrtak popodne napali somalijski pirati, nisu povrijeđeni. Nije stradao niko ni od ostalih članova posade tog teretnjaka deplsmana 3.527 tona, a koju pored zapovjednika Uroša Vukovića i prvog oficira palube iz Crne Gore Branislava Vujovića, čine i upravitelj stroja iz Burme i 14 pomoraca iz Kenije.

Brod „Andrea“ plovi pod zastavom Sijera Leonea, a njime upravlja kompanija „Alpha Logistics“ iz Kenije. Generalni sekretar Sindikata pomoraca Kenije Andrju Mvangura je, govoreći na pres konferenciji u Mombasi, objasnio da je brod napadnut u četvrtak u dva navrata – oko 2 sata poslije podne i ponovno predveče istog dana i da su pirati koji su se „Andrei“ približili u gliseru pokušali da natjeraju zapovjednika da zaustavi brod kako bi se oni ukrcali i oteli ga.

„Tim naoružanih zaštitara ukrcanih na „Andrei“ međutim, uzvratio je na paljbu napadača, natjeravši ih da obustave napad i udalje se.“- objasnio je Mvangura dodajući da je u gliseru koji je napao trgovački brod bilo pet ljudi koji su imali automatsko naoružanje. Oni su otvorili vatru na „Andreu“ ali su odustali od napada nakon što su im naoružani zaštitari sa palube 94-metarskog klontejneraša, uzvratili vatrom, a brod nastavio da plovi nesmanjenom brznom.

„Pirati su pokuali da iskoriste činjenicu što je na „Andrei“ bilo prisutno malobrojno zaštitarsko osoblje. Da su kojim slučajem napali brod istovremeno za tri ili četriri glisera umjesto samo sa jednim, sigurno je da obezbjeđenje ne bi moglo da adekvatno odgovori na napad i spriječi pirate da se ukrcaju i otmu brod.“- objasnio je Mvangura dodajući da je zapovjednik „Andree“ danima prije napada dobijao prijetnje pirata da će napasti i oteti njegov brod.

Napad pirata na brod „Andrea“ kapetanu Urošu Vukoviću i prvom oficiru Branislavu Vujoviću već je druga „pegula“ koju doživljavaju u Africi

Inače, u momentu napada „Andrea“ je plovila na iskrcaj tereta u somalijsku luku Mogadiš. Taj broj inače, već godinama vozi teret između luka na istočnoj obali Afrike u Keniji, Tanzaniji, Madagaskaru, Mozambiku i na Komorskim ostrvima.

Napad pirata na brod „Andrea“ kapetanu Urošu Vukoviću i prvom oficiru Branislavu Vujoviću već je druga „pegula“ koju doživljavaju u Africi. Njih dvojica naime, uz upravitelja stroja Borislava Samardžića, su od decembra 2010 do avgusta 2012 preživjeli pravi pakao na malom grčkom teretnjaku „Nuada“ koji je dugo bio zarobljen po egipatskim lukama Suec i Safaga zbog neisplaćivanja finansijskih obaveza njegovog vlasnika prema posadi, agentu i drugim povjeriocima.

Živeći često u nehumanim uslovima, bez goriva, struje, klimatizacije, vode i hrane na brodu na kome su se temperature pele i na preko 50 stepeni Celzijusa, trojica naših pomoraca tada su se mjesecima borila da im gazda isplati teško zaradjeni novac. Maksima „živjeti se ne mora, ploviti se mora“ Vukovića i Vujovića opet je nakon odiseje na „Nuadi“ odvela na more, pa su tako na novom brodu „Andrea“ njih dvojica u afričkim vodama prošle sedmice opet doživjeli incident – piratski napad koji se srećom, završio bez posljedica.

Bonus video: