RELAKSACIJA I MIR

Obična šetnja čini čuda

Istraživanje je pokazalo da su oni ispitanici koji su redovno šetali i bavili se umjerenom fizičkom aktivnošću na otvorenom imali manji nivo hormona stresa
2 komentar(a)
šetnja, Foto: Shutterstock.com
šetnja, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 16.02.2014. 10:34h

Za šetnju vam ne treba ništa više od dobre volje i malo slobodnog vremena. Već i to malo donosi brojne zdravstvene koristi.

Prema rezultatima studije objavljene u stručnoj publikaciji Annals of Behavioral Medicine, šetnja, osim što jača mišiće te poboljšava kondiciju, smanjuje i stres.

Istraživanje je pokazalo da su oni ispitanici koji su redovno šetali i bavili se umjerenom fizičkom aktivnošću na otvorenom imali manji nivo hormona stresa čak i u odnosu na one osobe koje su svakodnevno vježbale, ali u zatvorenom.

Osvježite svoju šetnju, bez obzira na trajanje, antistresnim trikovima Kerolin Skot Kordž, autorke knjige Healing Walks for Hard Times (Iscjeljujuće šetnje za teška vremena).

Prvi korak: Fokusirajte se na stopala. Sa svakim korakom osjetite tlo pod nogama, prvo petom, a onda prstima. Na taj način usmjeravajte pažnju na svoje korake dva tri minuta.

Drugi korak: Usmjerite pažnju na disanje. Ispravite se i duboko udahnite. Kad udišete, zamislite da vas ispunjava svježa, nova energija. Dok izdišete, izbacite umor i nemir iz sebe.

Treći korak: Razgovarajte sa sobom. Govorite sebi nešto što će vam održati pažnju. To mogu biti smjernice kako da dišete ili hodate ili nešto drugo što vas pokreće. Žene koje redovno šetaju za 20 odsto manje obolijevaju od raka dojke i debelog crijeva. Među šetačima je više od 40 odsto manja smrtnost od raka prostate. Šetači su manje depresivni a svakodevna šetnja donosi čak veću korist nego kada biste smršali 10 kilograma.

Samo 10 minuta

Šetnja od samo 10 minuta da poboljša raspoloženje, da podigne energiju. Šetnja u prirodi može da podigne nivo energije za čak 80 procenata.

Nakon takvih šetnji, koje dobro utiču na samopouzdanje, osjećaj zadovoljstva i blagostanja traje i do 12 sati.

Kratak boravak u prirodimože vam poboljšati pamćenje i sposob nost usmjeravanja pažnje za čak 20 posto više nego što šetnja kroz grad.

Preporučujemo za Vas