Mirnim demonstrantima određen pritvor

Kako ne bi ponovili isto krivično djelo, koje se ogleda u tome da nijesu poslušali naređenje policije da se sklone sa ulice, tužilac je odlučio da ih pošalje iza rešetaka
80 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.02.2014. 07:45h

Učesnicima protesta u Podgorici, koji su uhapšeni nakon što su sjedjeli na pješačkom prelazu ispred zgrade Ministarstva vanjskih poslova zamjenik osnovnog tužioca u Podgorici Saša Čađenović, koji ih je saslušavao cijele noći, do 6:30 jutros, odredio je 48-časovni pritvor.

Novinaru Marku Milačiću, portparolu Foruma 2010 i odborniku Građanskog fronta na Cetinju Bobanu Batrićeviću, predstavmiku Građanskog fronta Ninoslavu Kaluđeroviću, Ireni Delji, Danilu Mrvaljeviću i još nekoliko lica tužilac je stavio na teret da su počinili krivično djelo nepostupanja po naredbi službenog lica.

Pritvoren je određen i novinaru Dragoslavu Dući Milačiću.

Dragoslav Milačić je na protestu stao u zaštitu sina Marka, koji je grubo priveden sa grupom mirnih demonstranata.

Milačića, ali i ostale tužilac je odlučio da ih pošalje iza rešetaka kako ne bi ponovili isto krivično djelo, koje se ogleda u tome da nijesu poslušali naređenje policije da se sklone sa ulice.

Tužilac se pri takvoj odluci rukovodio i neformalnom najavom da će protesti biti održani i danas.

Saslušanje, na koju su Milačić i Kaluđerović dovedeni sa lisicama na rukama, je počelo tek oko jedan iza ponoći, a oko tri je prvi dio uhapšenih odveden u pritvorske prostorije CB Podgorica.

Kaluđerovića su odveli oko 5:30, a Batrićevića u 6:30.

Saslušanjima je prisustvovala osnovna državna tužiteljka Ljiljana Klikovac.

Policija je grupu od desetak građana zadržala u svojim prostorijama do iza ponoći.

Uprkos tome što su ih tokom protesta uhapsili uz upotrebu sile, inspektori su uhapšene obavijestili da su ih posljednjih pet sati u prostorijama CB zadržali "u svojstvu građana", te da su lišeni slobode od 19:45 iako su privedeni nešto nakon 14 časova.

Ulica koju su, sjedeći na kolovozu "blokirali", nije bila u funkciji pošto je policija prije toga zatvorila za saobraćaj.

Tužilac je ranije sinoć novinaru Dragoslavu Dući Milačiću odredio 48-časovni pritvor zbog opasnosti od ponavljanja djela. On je na protestu stao u zaštitu sina, novinara Marka Milačića.

Galerija

Bonus video: