Zabava iz djetinjstva za dobru formu

Zanimljivo je, svima je pristupačno i jako je jeftina oprema koja vam je potrebna
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.02.2014. 11:50h

Preskakanje konopca je aktivnost u kojoj smo uživali u djetinjstvu. Tada smo to radili iz zabave, jer to nismo smatrali fizičkom aktivnošću.

Ako želite da ostanete u formi, a imate problema da pronađete vježbe koje su za vas zanimljive, onda pokušajte sa preskakanjem konopca. Zanimljivo je, svima je pristupačno i jako je jeftina oprema koja vam je potrebna.

Evo nekoliko razloga zbog kojih je dobro preskakti konopac i kako to utiče na vaše zdravlje.

Odlična kardio vježba

Ovo je odlična kardio vježba jer aktivira cijelo tijelo, povećava cirkulaciju krvi i sagorijeva kalorije. Za ovu vježbu vam svakako nije potrebna nikakva komplikovana oprema.

Možete je izvoditi bilo gdje

Konopac je jedina oprema koja vam je potrebna za izvođenje ove vježbe. Samo pazite, ukoliko to radite na tvrdoj podlozi, treba nositi odgovarajuću obuću da biste amortizirali skok. U suprotnom može doći do povreda koljena.

Ne zavisite od vremenskih prilika

Ukoliko praktikujete trčanje ili vježbanje u prirodi, vaše planove može da poremeti kiša ili hladno vrijeme. Preskakanje konopca možete izvoditi i u takvim vremenskim uslovima, u zatvorenom. Nemate brige da će vremenske prilike poremetiti vaše planove koje imate za vježbanje.

Aktivira cijelo tijelo

Malobrojne su vježbe koje aktiviraju cijelo tijelo. Preskaknjem konopca vi aktivirate gornji dio tijela. Srčana aktivnost je pravilna i ubrzana kao što i treba da bude za vrijeme vježbanja, a stomačni mišići kao i mišići nogu su aktivirani pri izvođenju svakog skoka.

Nije potreban prethodan trening

Ako možete da skočite u vazduh, možete i da preskačete konopac. Ova je vjerovatno najbolja osobina ove vježbe. Nije vam potreban partner, ni dodatna oprema. Samo vi, konopac i želja da održite vaše tijelo u dobroj formi. Pokušajte sa ovom vježbom i vidite kako vam odgovara i kako utiče na vašu fizičku formu. Velika je šansa da ćete uživati i da će vam biti jako zabavno, kao u djetinjstvu.

Bonus video: