Berlinale: Počasni Zlatni medvjed za Kena Louča

Louč je u 50-godišnjoj karijeri snimio više od 30 filmova i dobitnik je brojnih nagrada, uključujuci Zlatnu palmu u Kanu
0 komentar(a)
Ken Louč, Foto: Reuters
Ken Louč, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.02.2014. 20:46h

Britanskom reditelju Kenu Louču danas je na Filmskom festivalu u Berlinu (Berlinale) uručena nagrada za životno djelo, počasni Zlatni medvjed.

Louč je u 50-godišnjoj karijeri snimio više od 30 filmova i dobitnik je brojnih nagrada, uključujuci Zlatnu palmu u Kanu za "Vjetar koji njiše ječam" 2006. o irskoj borbi za nezavisnost.

On je 2012. u Kanu dobio nagradu žirija za svoj film "The Angels' share".

Upitan o izvestajima da će mu sljedeći film biti posjlednji, 77-ogodišnji režiser je odgovorio da će "morati da vidi" i primijetio da snimanje filmova zahtijeva fizičku spremnost koja slabi "kad stigneš do pogrešne strane 70-ih (godina)".

On je ipak dodao da snimanje filmova "nije privilegija koje se olako odričeš".

Louč je proveo cio život boreći se da pravi beskompromisne filmove baveći se često zanemarenim ljudima iz nižih društvenih slojeva u Britaniji i Irskoj, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Na ceremoniji dodjele nagrade prikazan je njegov film "Raining Stones" iz 1993. godine o siromašnoj porodici iz predgrađa, za koji je reditelj ocenio da je i dalje "relevantan" i da je i pored mračne teme "dosta veseo film".

Louč je proveo cio život boreći se da pravi beskompromisne filmove baveći se često zanemarenim ljudima iz nižih društvenih slojeva u Britaniji i Irskoj, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Film "Kes" iz 1969. bio je njegov prvi veći dugometražni film.

Priča o zlostavljanom tinejdžeru i njegovom sokolu, je i dalje jedno od njegovih najopoznatijih djela u Velikoj Britaniji, navodi BBC.

Upitan o svojim novijim filmovima, Louč je rekao da je posebno zadovoljan filmom "U Potrazi za Erikom" iz 2009. o poštaru koji idolizuje francuskog fudbalera Erika Kantonu, bivšu zvijezdu Mančester junajted.

Njegov sledeći film biće "Jimmy's Hall" (Džimijeva dvorana), o Džejmsu Graltonu, irskom komunističkom vođi koji je osnovao plesnu dvoranu i koristio je da širi svoje političke stavove.

Loučova dugogodišnja producentkinja Rebeka O'brajen rekla je prošle godine da će to vjerovatno biti njegov poslednji film.

Bonus video: