Pistorijus žali za djevojkom koju je ubio

Pistorijus se oglasio saopštenjem povodom godišnjice ubistva, a uoči početka suđenja koje je zakazano za 3. mart
2 komentar(a)
Oskar Pistorijus, Foto: Beta/AP
Oskar Pistorijus, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.02.2014. 10:24h

Najuspješniji svjetski paraolimpijac, južnoafrički atletičar Oskar Pistorijus, izjavio je danas da je tužan što je prije godinu dana u svojoj kući u Pretoriji ubio svoju djevojku Rivu Stenkamp.

Pistorijus se oglasio saopštenjem povodom godišnjice ubistva, a uoči početka suđenja koje je zakazano za 3. mart.

"Nema riječi koje bi na pravi način mogle da iskažu moja osjećanja o užasnom incidentu koji je pogodio sve koji su istinski voljeli i vole Rivu", naveo je Pistorijus u saopštenju.

Pistorijus je prošle godine pred sudom rekao da je greškom ubio svoju devojku, pošto je mislio da je provalnik. Tužilaštvo je optužilo 27-godišnjeg atletičara za ubistvo s predumišljajem. On je hicima iz pištolja Stenkampovu pogodio u glavu i ruku.

"Bol i tuga, posebno Rivinih roditelja, porodice i prijatelja ispunjavaju me tugom. Gubitak Rive i trauma koju sam doživio tog dana ću nositi u sebi do kraja života", rekao je Pistorijus.

Pistorijus se do sada nije oglašavao u medijima, a to je, umjesto njega, činio njegov ujak Arnold.

Majka ubijene djevojke Džun Stenkamp planira da prisustvuje suđenju u Pretoriji, a do sada nijedan član njene porodice nije prisustvovao prethodnim saslušanjima.

Pistorijus, koji trči pomoću proteza od ugljeničnih vlakana, prvi je atletičar kome su amputirane obje noge do koljena a koji je učestvovao na Svjetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama. On je na Igrama u Londonu 2012. stigao do polufinala trke na 400 metara.

Pistorijus je najuspješniji sprinter paraolimpijac. Bio je šampion na Paraolimpijskim igrama 2004, 2008 i 2012. godine u trkama na 100, 200 i 400 metara i u štafeti na 4x100 metara.

On se suočava s kaznom doživotnog zatvora, a sudija će donijeti presudu, pošto u Južnoj Africi nema suđenja pred porotom.

Bonus video: