Kako čestitati ovaj dan: "Ljubav nas tjera da radimo čudne stvari"

Dan zaljubljenih je prilika da se govori o ljubavi, što i nije nevažno u svijetu u kojem se sve manje govori o ljubavi
88 pregleda 4 komentar(a)
Dan zaljubljenih, Foto: Reuters
Dan zaljubljenih, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.02.2014. 12:51h

Ljubav nas tjera da radimo čudne stvari, napisao je Čarls M. Šulc, tvorac Čarlija Brauna. I možda je to suština - ono neobjašnjivo i neodoljivo. Čak iako izgleda ili zvuči - čudno.

Njegoš je, govoreći o ljepoti žene, zapisao, (zvuči krajnje iskreno), “kako može čovjek i sa smrtnoga odra da ne baci pogled na krasno stvorenje”.

Opisujući agoniju/san Mandušića (“Kad je viđeh đe se smije mlada”), ili stvarajući čudesnu pjesmu “Noć skuplja vijeka”, nema sumnje da je veliki pjesnik pokazao da se u ljubav razumije svakako više nego što biste očekivali od nekoga, koga, hoće da proglase hrišćanskim svecem.

Ljubavne izjave

Dan zaljubljenih je prilika da se govori o ljubavi, što i nije nevažno u svijetu u kojem se sve manje govori o ljubavi.

Mediji su ovih dana, u povodu Valentinova, podsjećali čitaoce na najljepše ljubavne izjave i citate iz književnosti.

“Kad te ljubav zove, slijedi je, premda su joj putevi tvrdi i strmi. A kad vas krila njena ponesu, predajte joj se, premda vas mač skriven u njenim perima može raniti”, naukovao je Halil Džubran, u svojoj kultnoj knjizi Prorok.

“O dođi, noći, dođi, blaga, mila i čarna noći, daj mi mog Romea / A kada umre, raskomadaj ga na nebrojene sitne zvjezdice, što tako će uresit lice nebu, te sav će svijet u tebe se zaljubit i neće više sjajno sunce častit”, glasi jedan od slavnih ljubavnih vapaja iz Šekspirovog komada “Romeo i Đulijeta”, kojim će, uzgred, biti zaključena aktuelna edicija Vijesti posvećena najvećem pjesniku drugog milenijuma.

“Ako me moraš voljeti, neka to ne bude ni zbog čega drugoga nego zbog same ljubavi. Ko voli vjeruje u nemoguće”, vjerovala je britanska književnica Elizabet Baret Brauning.

Njena sunarodnica Emili Bronte ovako u “Orkanskim visovima” govori o ljubavi: “Budi uvijek sa mnom, uzmi bilo koji oblik, izludi me! Samo me nemoj ostaviti u bezdanu, gdje te ne mogu pronaći! O Bože! To je neizrecivo! Ne mogu živjeti bez mog života, moje duše”.

Oči su slijepe

Ipak, ponekad se najvažnije stvatri moraju reći na jednistavan, gotovo dječji način. Oslušnite: “Ovo je moja tajna: Vrlo je jednostavno, oči su slijepe. Treba tražiti srcem”, glasi citat Antoan de Sent Egziperija, iz jedne od najpopularnijih knjiga XX vijeka, 'Malog princa'. “Najveće blaženstvo koje je ikada postojalo na svijetu postiže se ludilom ljubavi”, vjerovao je namudri među Helenima, Platon.

A nakon filozofa, oslušnite kako to kaže najveći pjesnik. Ezra Paund u jednom od Canta, pjeva: Ono što voliš je važno / Sve drugo je otpad. / Ono što voliš niko ti uzeti ne može. / Ono što voliš jedino je nasljeđe tvoje... Ako vam neki od navedenih stihova ili citata da ideju kako da vašoj posebnoj osobi čestitate današnji dan, onda je smisao ovoga teksta, ali i današnjeg prazika - ispunjen.

Bonus video: