Napadači više ni lice ne skrivaju

Najnoviji napad snimile su kamere sa ulaza zgrade, ali policija još nije identifikovala napadača, koji je nakon paljenja nestao u mraku ka Ćemovskom polju...
41 komentar(a)
zapaljeno vozilo Vijesti, Foto: Savo Prelević
zapaljeno vozilo Vijesti, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.02.2014. 07:48h

Još jedan automobil "Vijesti" uništen je - nepoznati muškarac, preksinoć oko 02.25 časova, polio je benzinom, a potom i zapalio službeni "nisan", koji je bio parkiran ispred zgrade na Bulevaru vojvode Stanka Radonjića na Tuškom putu u Podgorici.

Najnoviji napad snimile su kamere sa ulaza zgrade, ali policija još nije identifikovala napadača, koji je nakon paljenja nestao u mraku ka Ćemovskom polju...

Automobil je gotovo potpuno uništen u nastavku serije napada na imovinu i novinare “Vijesti”, koji po pravilu ostaju nekažnjeni.

Napadač se nije ni krio

Policija na osnovu snimka pretpostavlja da je riječ o muškarcu starom između 20 i 25 godina, visine oko 178 centimetara, koji je nemaskiran došao iz pravca pruge.

"Vijestima" je rečeno da se na snimku vidi kako muškarac u sivoj jakni prilazi vozilu, a potom iz flaše poliva benzinom prednji dio, nakon čega vadi šibicu i pali. Nakon što je vozilo “pretvorio” u buktinju, napadač trči preko parkinga i nestaje iza zgrade.

Vatru je prva primijetila stanarka zgrade Željana Dakić: "Čula sam da je nešto jako puklo. Ustala sam i otišla do sobe, gdje mi je spavala kćerka. Nakon toga sam istrčala na balkon i vidjela da gori automobil 'Vijesti'. Potom sam pozvala broj za hitne situacije".

Stanarka je, čekajući vatrogasce, pokušala i sama da ugasi vatru, pa je, kako tvrdi, brže-bolje razvukla crijevo za vodu i sa balkona stana pokušala vodom da dobaci do mjesta gdje je gorjelo...

"To je bila prava buktinja... Plašila sam se da automobil ne eksplodira, da se napravi još veća šteta. Zbog toga sam razvukla dugo crijevo za vodu i uspjela da dobacim do krova automobila. Komšije su mi se zahvalile jer sam prskajući vjerovatno spasila i njihove automobile. Tada su stigli i vatrogasci", ispričala je Dakić.

Na osnovu načina posljednjeg napada, inspektori sumnjaju da je napadač pratio navike vozača lista Ognjena Radovića.

“Kao i svake noći, automobil sam ostavio na parkingu ispred ulaza u zgradu. Nisam ništa čuo, a nešto poslije tri sata poslije ponoći pozvao me je kolega i kazao mi da ga je policija obavijestila da je 'nisan' uništen... Imao sam šta i da vidim - automobil je potpuno izgorio, a inspektori su već radili uviđaj", ispričao je Radović.

Uzalus blokirali ulice

Kao po ustaljenom scenariju, gotovo cijeli sastav kriminalističke policije izašao je na uviđaj, a onda su, kao i u ranijim slučajevima, uzalud blokirali glavne gradske saobraćajnice.

Inspektori i krim-tehničari su na zgarištu pronašli malo tragova, koji su upućeni na vještačenje u Forenzički centar. U taj dio inspektori se malo uzdaju, ali se zato nadaju da će preko snimka sa sigurnosnih kamera možda doći do identiteta osumnjičenog.

“Na snimku se vidi lik napadača, koji se nije krio. Zumiranjem i poboljšanjem rezolucije pokušavamo da dođemo do osumnjičenog”, rečeno je “Vijestima” u UP.

Kamere na prošle godine useljenoj zgradi na Tuškom putu postavljene su prije 15-ak dana, a zastupnik stanara kazao je “Vijestima” da je riječ o kvalitetnoj opremi.

Serija bez kraja...

Preksinoćnji napad samo je jedan u seriji napada na imovinu i novinare nezavisnog dnevnika "Vijesti", koji su ostali nekažnjeni.

Eksploziv velike razorne moći bačen je 26. decembra 2013. godine na redakciju “Vijesti”, tik ispod prozora kancelarije glavnog i odgovornog urednika Mihaila Jovovića. Redakcija je kamenovana 8. novembra, a malo prije toga kamenice su lomile prozore na redakciji i tokom Parade ponosa, 20. oktobra. U avgustu prošle godine ispred kuće novinara Tufika Softića bačena je eksplozivna naprava, a prethodno su fizički napadnuti novinarka Olivera Lakić, Softić, Mihailo Jovović, direktor lista Željko Ivanović... U noći između 13. i 14. jula 2011. nepoznati počinioci zapalili su dva službena vozila “Vijesti”, u blizini zgrade ANB-a. Novi napad desio se 26. jula - u Maslinama je tada zapaljeno još jedno vozilo redakcije. Nepoznati napadači su i u noći 28. avgusta, na Starom aerodromu, zapalili kombi štamparije.

Na snimku se vidi lik napadača i to je policiji za sada, navodno, jedini trag u ovom slučaju

Policija provjerava snimak sa nadzornih kamera, napadač se možda povrijedio tokom paljenja

U ranijim napadima na imovinu “Vijesti”, policija se pravdala da su napadači bili dobro maskirani, ali i da su snimci sa kamera bili loši ili neupotrebljivi.

Ovoga puta se čini da su im kamere sa zgrade dobar saveznik, jer se na snimku navodno dobro vidi lik napadača.

“Vijestima” je u policiji rečeno da postoje i sumnje da se prilikom paljenja automobila napadač i opekao po licu i rukama: “Provjeravamo i tu mogućnost, jer nam se čini da je u eksploziji goriva plamen dohvatio i njega”.

Vještak za požare, eksplozije i havarije Radovan Popović objasnio je “Vijestima” da postoji ta mogućnost, jer se prilikom paljenja benzina stvara svojevrstan plameni balon. “Tokom paljenja benzina dolazi do isparenja, koje stvara vatreni oblak, koji faktički eksplodira. Moguće je da je buktinja dohvatila i napadača”, kazao je Popović.

“Vijestima” je juče u Kliničkom centru, hitnim službama, ali i nekim privatnim klinikama rečeno da im se niko nije javljao za pomoć zbog takvih opekotina.

Bonus video: