Kroz Jugoslaviju sa Melodi Rodžers: Idila koja završava u paklu

TV prezenterka Melodi Rodžers, očigledno je oduševljavala radničku klasu Jugoslovena koji su uvijek bili tu kada bi "plavuši sa minivalom" zatrebala pomoć
245 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 13.02.2014. 16:38h

U američkom dokumentarcu iz 1986. godine, Jugoslavija je predstavljena kao socijalistički raj - ljudi opušteno žive u prirodi koja obuzima dah, a različite nacije i religije koegzistirju u miru i slozi.

Samo pet godina kasnije, kako se navodi u dokumentarcu CBS produkcije, sva ta idila završava u paklu: socijalistička federacija propada u krvavim ratovima, najgorim u evropskoj istoriji, od Drugog svjetskog rata.

Ipak, običan gledalac ovog dokumentarca može pomisliti da se u Jugoslaviji tog vremena sve vrtjelo oko igara na sreću i plaža.

Istina je da je 1986. godine Jugoslavija već bila uzdrmana ozbiljnom ekonomskom krizom, koja će, kako se navodi, ubrzo steći katastrofalne političke konotacije. Sve ovo, naravno, čini film zanimljivijim iz današnje perspktive.

I da - cijeli dokumentarac je u 80-tim. TV prezenterka Melodi Rodžers, očigledno je oduševljavala radničku klasu Jugoslovena koji su uvijek bili tu kada bi "plavuši sa minivalom" zatrebala pomoć.

Galerija

Bonus video: