Koliko nerasvjetljenih ubistava čeka Veljovića: Sedam iz prvog mandata, Stojanović ostavio najviše

U februaru 2013 godine u fotelju direktora policije Slavko Stojanović. Uslijedile su najkrvavije godine, surove egzekucije i zločini koji su se do tada mogli vidjeti samo na filmovima...
112 pregleda 10 komentar(a)
Veselin Veljović, Foto: Zoran Đurić
Veselin Veljović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 12.08.2018. 08:50h

Od 2005.godine, kada je prvi put Veselin Veljović imenovan za direktora Uprave policije, u Crnoj Gori dogodilo se blizu 50 likvidacija, a većina ni do danas nije rasvijetljena.

Bez obzira na brojne afere koje se vežu za njegovo ime, počev od raznih malverzacija do toga da stoji iza pojedinih napada na novinare i imovinu lista Vijesti, spisak likvidacija koje su se desile za prvog Veljovićevog mandata je mnogo manji u odnosu na ono što je uslijedilo nakon što je krajem decembra 2011.godine direktorsku fotelju zamijenio sa savjetničkom u kabinetu tadašnjeg predsjenika Filipa Vujanovića.

Za vrijeme njegovog šestogodišnjeg rukovođenja policijom, dogodilo se desetak zločina među kojima i oni koji su potresli Crnu Goru.

Te 2005.godine, tri mjeseca prije nego je imenovan za direktora policije, ispred porodične kuće likvidiran je policijski fukcioner Slavoljub Šćekić.

Surovo ubistvo policijski tim rasvijetlio je u kratkom roku, ali nije napad na književnika Jevrema Brkovića u oktobru 2006 godine, kada je ubijen njegov tjelohranitelj Srđan Vojičić.

Pored ovog, na spisku nerasvijetljenih zločina iz prvog mandata Veljovića ima još šest među kojima je ubistvo Kotoranina Dejana Đukovića.

Božidar Vuksanović krajem decembra 2011 godine zauzima Veljovićevu fotelju i naredne dvije godine uz brojne kadrovske promjene pokušava da održi bezbjednost na zavidnom nivou. Da li zbog takvog poteza ili pak kratkog šefovanja, Vuksanoviću to polazi za rukom.

Za vrijeme njegovog mandata dogodilo se samo jedno ubistvo koje nosi oznaku kao mafijaška likvidacija – i to u decembru 2012.godine kada su i dalje nepoznate osobe ubile Nikšićanina Vidaka Vorotovića.

U februaru 2013 godine u fotelju direktora policije Slavko Stojanović. Uslijedile su najkrvavije godine, surove egzekucije i zločini koji su se do tada mogli vidjeti samo na filmovima...

Već tokom prve godine njegovog šefovanja ubijeni su Stefan Đukić i Darko Bugarin, čija ubistva ni do danas nijesu rasvijetljena. Godinu kasnije ubijeni su Armin Muša Osmanagić, Vinetu Strugar i Milutin Radović čije ubice se i dalje vode kao NN lica.

Iste godine ispred kapije spuškog zatvora ubijen je i Baranin Andrija Mrdak čije ubistvo je navodno rasvijetljeno ali su ubice i dalje u bjekstvu. Te godine prema operativnim podacima dolazi do sukoba kotorskih kriminalnih grupa.

Od tada mafija je više puta pokazala da je jača od države, a sve ono što je Stojanović preduzimao da stane na kraj obračunima nije bilo od koristi. Došao je do krvave brojke od blizu 30 mafijaških likvidacija, od kojih je uspio da djelimično ili u potpunosti rasvijetli svega šest slučajeva a u samo jednom slučaju, i to tek nedavno, ubice su se našle iza brave...

Ipak moralnu potrebu da podnese ostavku osjetio je tek krajem marta nakon što su u samom centru Podgorice ubijeni Miloš Šaković i slučajna žrtva mafijaškog obračuna Radivoje Jovanović.

Bonus video: