Tužba protiv Veljovića: Šuković zbog povrede časti traži 5.000 eura

Sutkinja Ljiljana Šoškić saopštila je da će na sljedećem ročištu biti saslušan Šuković, u vezi navoda iz tužbe
347 pregleda 0 komentar(a)
Veselin Veljović, Foto: Luka Zeković
Veselin Veljović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.02.2014. 11:30h

Čitanjem tužbe i odgovora na nju danas je počelo suđenje u Osnovnom sudu u predmetu protiv bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića.

Bivši načelnik za organizovani kriminal Predrag Šuković tužio je Veljovića zbog povrede časti i ugleda i nanošenje duševnih bolova jer je prilikom davanja iskaza o aferi “crne trojke”, pred osnovnim državnim tužiocem Sašom Čađenovićem izjavio da je Šuković pokušao da ga diskredituje kao i da mu je on dao otkaz u policiji zbog “korišćenja psihoaktivnih supstanci”.

Šuković na ime nadoknade štete tužbom traži da mu aktuelni savjetnik predsjednika države Filipa Vujanovića plati 5.000 eura.

Veljović je pred tužiocem tvrdio da aferu protiv njega lansira Šuković jer ima lične razloge jer mu je on dok je bio šef policije dao otkaz jer je, kako je tvrdio, “Šuković na jednoj žurci koristio nedozvoljene supstance”.

Veljović je početkom oktobra ove godine, kako je objavio “Dan”, pred tužiocem tvrdio da je Šuković fingirao i dokaze u slučaju napada na novinarku "Vijesti" Oliveru Lakić, navodeći kako pouzdano zna da napada nije ni bilo.

Veljović je bio izričit i da je upravo Šuković, dok je direktor UP bio Božidar Vuksanović, lažirao dokaze na osnovu kojih je uhapšen, a kasnije i osuđen Zabjelčanin Ivan Bušković.

Nakon što je Šuković dobio otkaz u policiji, on je tužio UP, a kasnije je pravosnažnom odlukom ponovo vraćen na posao.

Šuković, sada službenik Odjeljenje za rezervnu popunu UP, nakon toga u izjavi “Vijestima” negirao je sve navode Veljovića, najavljujući tužbu protiv njega.

Sutkinja Ljiljana Šoškić saopštila je da će na sljedećem ročištu biti saslušan Šuković, u vezi navoda iz tužbe.

Šoškić je uvažila predlog punomoćnika Šukovića, advokata Igora Brnovića da se iz Uprave policije pribave spisi koji su bitni za prestanak i ponovno vraćanje na posao njegovog klijenta.

Nakon što je Šuković dobio otkaz u policiji, on je tužio UP, a kasnije je pravosnažnom odlukom ponovo vraćen na posao.

U vrijeme dok je direktor UP bio Vuksanović, on je rehabilitovan, te je više od godinu pokrivao jednu od najvažnijih pozicija - šefa Odjeljenja za suzbijanje organizovanog kriminala.

Šuković je dolaskom nove - stare garniture u UP smijenjen u martu 2013. godine, nakon čega ga je aktuelni direktor UP Slavko Stojanović postavio u Odjeljenje za rezervnu popunu UP.

Veljović je tvrdnje protiv Šukovića počeo da iznosi nakon što je bivši pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice, Brajuško Brajušković javno izjavio da je on dok je bio komandant SAJ-a sa pomoćnikom Miljanom Perovićem tokom 1999. do 2001. godine organizovao “crne trojke”, koje su bile zadužene za batinanje opozocinara i novinara.

Veljović je nakon toga tužiocu saopštio i da iza afere “crne trojke” stoji nekadašnji službenik ANB-a Vasilije Mijović.

Nakon objavljivanja tih informacija, Mijović je odmah demantovao Veljovićeve navode, tvrdeći da će ga i on tužiti. Sljedeće ročište po tužbi Šukovića zakazano je za 18. mart.

Bonus video: