Istorijsko zlato Sandre Perković

Ona je prvi atletičar, računajući i mušku konkurenciju, koji je osvojio pet uzastopnih zlatnih medalja u istoj disciplini na šampionatima Evrope.
70 pregleda 4 komentar(a)
Sandra Perković, Foto: Beta/AP
Sandra Perković, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 11.08.2018. 21:20h

Hrvatica Sandra Perković ušla je u istoriju atletike pošto je večeras osvojila peto uzastopno evropsko zlato.

Olimpijska i svjetska šampionka u bacanju diska je hicem od 67,62 metra stigla do zlata na Evropskom prvenstvu u Berlnu.

Ona je prvi atletičar, računajući i mušku konkurenciju, koji je osvojio pet uzastopnih zlatnih medalja u istoj disciplini na šampionatima Evrope.

Hrvatica, koja dominira posljednjih godina u ovoj disciplini, nije bila u svom najboljem izdanju večeras, ali joj je i to bilo dovoljno za zlato.

Perkovićeva u prve četiri serije nikako nije uspijevala da izvede idealan hitac, a onda je u petom bacila 67,62 metra i time je osigurala sebi još jedno zlato.

Srebro i bronzu osvojile su Njemice Nadin Miler i Šanis Kraft. Najbolji hitac Miler iznosio je tačno 63 metra, dok je Kraft disk bacila do 62,46 metra.

Mihambo osvojila zlato u skoku u dalj

Njemica Malaika Mihambo osvojila je zlatnu medalju u skoku.

Mihambo je, u odsustvu najbolje srpske atletičarke Ivane Španović (povreda), do zlata stigla skokom od šest metara i 75 centimetra.

Srebrnu medalju osvojila je Ukrajinka Marina Beh koja je imala samo dva centimetra kraći skok od pobjednice, dok je bronza pripala Britanki Šari Proktor čiji je najbolji skok iznosio 6,70 metara.

Ivana Španović nije nastupila u večerašnjem finalu zbog povrede zadobijene u kvalifikacijama. Ona je zadobila povredu Ahilove tetive, a poslije detaljnih pregleda i analiza, stručni štab donio je odluku da ona ne nastupi u finalu i ne brani zlato osvojeno prije dvije godine u Amsterdamu.

Ašer Smit najbrža i na 200 metara

Britanka Dina Ašer Smit osvojila je zlatnu medalju u trci na 200 metara.

Nakon zlata na 100 metara, Ašer Smit je stigla do novog na dvostruko dužoj dionici rezultatom - 21 sekunda i 89 stotinki.

Holanđanka Dafne Šipers je, poslije bronze na 100, osvojila srebrnu medalju na 200 metara. Ona je stazu pretrčala za 22,14 sekundi.

Bronzana medalja pripala je njenoj zemljakinji Džamil Samjuel koja je trku završila za 22,27 sekundi.

Poljaku Kščotu zlato na 800 metara

Poljski atletičar Adam Kščot osvojio je zlatnu medalju u trci na 800 metara.

Kščot je zlato osvojio najboljim rezultatom sezone - minut, 44 sekunde i 59 stotinki.

Srebro je pripalo Švedjaninu Adreasu Krameru (1:45,03), dok je bronzana medalja otišla u ruke Francuzu Pjeru-Ambruazu Bosu (1:45,30).

Poljakinja najbolja na 400 metara

Poljska atletičarka Justina Švjenti osvojila je zlatnu medalju u trci na 400 metara.

Švjenti je do zlata stigla vremenom 50 sekundi i 41 stotinka.

Poljakinja je u posljednjih nekoliko metara trke bila sjajna i praktično je 'ukrala' najsjajnije odličje Grkinji Mariji Belibasaki, koja je na kraju bila sporija za samo četiri stotinke.

Grkinja je postavila novi nacionalni rekord.

Bronzanu medalju osvojila je Lisana de Vete koja je kroz cilj prošla za 50,77 sekundi što je novi državni rekord Holandije.

Braća Ingebrigtsen najbolja na 5.000 metara

Norveški atletičari, braća Jakob i Henrik Ingebrigtsen osvojili su zlatnu i srebrnu medalju u trci na 5.000 metara na Evropskom prvenstvu u Berlinu.

Jakob Ingebrigtsen, koji ima samo 17 godina, trku završio za 13 minuta, 17 sekundi i šest stotinki. Njemu je ovo drugo zlato u Berlinu, pošto je bio najbolji i u trci na 1.500 metara.

Njegov brat Henrik je kroz cilj prošao posle 13 minuta, 18 sekundi i 75 stotinki.

Bronzanu medalju osvojio je Francuz Mohad Odunji s vremenom 13:19,14.

Bonus video: