Miloš Karadaglić: Kralj „Aranjueza“

"Nikada nisam bio srećniji. Ovaj CD je rezultat saradnje iz snova, a ujedno omaž muzici i muzičarima koji su promijenili istoriju klasične gitare"
62 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 11.02.2014. 18:08h

"Najseksipilniji gitarista na svijetu o jednom od svojih najvećih izazova", ovim riječima londonski Sunday Times počinje najavu novog albuma „Aranjuez“ crnogorskog gitariste Miloša Karadaglića.

Prošlih šest godina su bile vrtoglave za Miloša Karadaglića, gitaristu iz Crne Gore, kojeg je 2011. godine lansirao Deutsche Grammophon prvim komercijalnim solo albumom „The Guitar“.

Album se našao na vrhu top lista u Velikoj Britaniji i osvojio više nagrada, a mladi Karadaglić postao vjerovatno najveći feonomen klasične gitare još od Džona Vilijamsa 1960-ih godina, i Džulijana Brema deceniju prije toga.

Nakon „Latina“, koji je objavljen 2012. godine, gdje je Karadaglić predstavio njegov izbor numera latino-američke muzike, treći album „Aranjuez“ će se pojaviti 17. februara.

Inače, Karadaglić je s izuzetnim uspjehom počeo ovu godinu - mini-turnejom po Španiji sa Simfonijskim orkestrom Baskije kojim je dirigovao Majkl Frensis. Tom prilikom je izvodio upravo Rodrigov koncert „Aranhuez“ i na taj način – takođe uspješno – počeo promociju novog albuma.

"Nikada nisam bio srećniji. Ovaj CD je rezultat saradnje iz snova sa izuzetnim dirigentom Janikom Nezet-Seganom i Londonskim filharmonijskim orkestrom. To je ujedno omaž muzici i muzičarima koji su promijenili istoriju klasične gitare. Concierto de Aranjuez, Fantasia para un gentilhombre, Invocación y danza, transkripcije De Falje... Uzbuđen sam zbog skorog izlaska mog trećeg albuma", napisao je Karadaglić na svom zvaničnom sajtu.

Galerija

Bonus video: