NAJTEŽI SLUČAJ ŠVERCA BRODOM ZA ITALIJANSKE MEDIJE

Hašiš sakrili u tankovima i potopili u 20 tona dizela

Crnogorska policija nastavlja sa istragom zapljene ogromne količine hašiša, koji su trgovačkim brodom švercovali i crnogorski državljani. Italijanski mediji objavili detalje akcije u svojim međunarodnim vodama
350 pregleda 22 komentar(a)
Remus, Foto: Shipspotting
Remus, Foto: Shipspotting
Ažurirano: 05.04.2019. 00:12h

Crnogorska policija još nije završila istragu oko krijumčarenja 20 tona hašiša trgovačkim brodom „Remus“ koji je najprije isplovio iz Zelenike kod Herceg Novog, ali o tome nijesu željeli dati više detalja.

„Obavještavamo vas da se aktivnosti u ovom predmetu svakako nastavljaju te iz tog razloga ne možemo sa javnošću u ovoj fazi podijeliti detalje, a sve u cilju nesmetanog odvijanja službenih mjera i radnji“, odgovorili su iz Uprave policije na pitanje da li će policija ispitati da li je na cnogorskoj teritoriji bilo nelegalnih radnji u vezi sa ovim predmetom.

Kombinacija sakupljanja obavještajnih podataka i pažljivog monitoringa kretanja brodova u centralnom Mediteranu od strane italijanskih vlasti, dovela je do jedne od najvećih zapljena droge u ovom regionu u posljednje vrijeme, kada je prije nekoliko dana, u vodama između Sicilije i sjeverne obale Afrije, presretnut trgovački brod „Remus“ i na njemu otkriveno 20 tona hašiša.

To su juče italijanskim medijima saopštili tamošnji istražni organi - Državno tužilaštvo iz Palerma čija je istraga, između ostalog, dovela i do hapšenja 11 crnogorskih državljana koji su bili posada zaplijenjenog švercerskog broda. Italijanski istražitelji tvrde da je zaplijenjena droga bila namijenjena tržištu Zapadne i Sjeverne Evrope na koje je trebalo da dođe preko Balkana.„Remus“ je, kako su prethodno kazali iz crnogorske policije, isplovio iz luke Zelenika, i uputio se ka centralnom i zapadnom Mediteranu.

U akciji su, prema navodima italijanskih medija, uhapšeni Marko Borozan, Uglješa Kovačević, Vladimir Živković, Srđan Matijević, Stanko Tomičić, Ljubomir Bakočević, Milan Kovačević, Dragoljub Mrgudović, Vladimir Lipovina, Božidar Barović i Velimir Latković.

Prema pouzdanim saznanjima „Vijesti“, „Remus“ je iz Zelenike u kojoj se prethodno više mjeseci nalazio formalno „u raspremi“ (van operativne upotrebe), isplovio 6. juna u 18.15 časova, a našim lučkim vlastima nije prijavio destinaciju na koju se uputio. Navodno, brod je iz Crne Gore na more krenuo „per order“, što znači da je tek na moru od svog vlasnika trebalo da dobije nalog u koju sljedeću luku da uplovi.

Kada je „Remus“ pod prinudom policije uplovio u Palermo, italijanski istražitelji su se, kako sami ističu, suočili sa jednim od najtežih slučajeva koje su do sada imali, jer je prvi put u operaciji šverca droge umjesto klasičnog teretnog broda, korišteno plovilo ovakvog tipa - namijenjeno da pruža pomoć i podršku drugim brodovima i naftnim platformama. Zbog prisustva velikog broja rezervoara i bačvi sa gorivom na brodu, vatrogascima iz Palerma je trebalo više od 14 sati da protivpožarno obezbijede zaplijenjeni brod, a angažovana je i posebna medicinska ekipa koja je vodila računa o zdravlju istražitelja koji su bili izloženi toksičnim isparavanjima goriva. U tankovima na pramcu „Remusa“ u koje se inače tankuje gorivo kojim taj brod u redovnoj upotrebi snabdijeva naftne platforme, potopljeno u preko 20 tona dizela, nađeno je ukupno preko 650 paketa hašiša, zapakovanog u najlon i jutane vreće. Pakovanja su bila pojedinačne tećine od 25 do 30 kilograma, a sve zajedno ovdje je bilo oko 20 tona te droge u 13 različitih nivoa njenog kvaliteta.

Prema navodima italijanskih medija, osim policije, Tužilaštva i Gvardije di finance te zemlje, u akciji zapljene droge koju je švercovao „Remus“, učestvovala je i američka Agencija za borbu protiv krijumčarenja droge DEA, Europol, Pomorski operativni i analitički centar iz Lisabona u Portugalu i Policija Crne Gore.

Ovo je inače bila jedna od najuspješnijih i najvećih akcija zapljene droge u kontinuiranoj međunarodnoj aktivnosti snaga bezbjednosti nazvanoj „Libeccio International“, a što se sprovodi od 2014. u Mediteranu, i u kojoj je do sada zaplijenjeno ukupno 139 tona narkotika, vrijednih preko 1,4 milijarde eura.

Italijani upali na brod, jer se “ponašao sumnjivo”

Mali brod za seizmička istraživanja i opsluživanje naftnih platforrmi je, tvrde iz crnogorske policije, u Maroku ukrcao drogu koja je navodno trebalo da bude prošvercovana do Libije, ali je to osujećeno akcijom italijanske Gvardije di financa koja je, uz dozvolu panamskih vlasti („Remus“ vije zastavu te države), na brod upala dok se on nalazio u međunarodnim vodama jugozapadno od Sicilije. Prethodno su Italijani konstantno prateći „Remus“ patrolnim brodovima sa mora i nadgledajući ga iz vazduha patrolnim avionima, primijetili da se taj brod “sumnjivo ponaša”. Prema navodima dnevnika „Giornale di Sicilia“ iz Palerma, posada „Remusa“ je tokom plovidbe broda uz sjevernu obalu Afrike u više navrata namjerno isključivala brodski automatski identifikacioni transponder (AIS), vjerovatno u pokušaju da sakrije pravu poziciju i kretanje broda, a što je dodatno pojačalo sumnje italijanskih državnih službi. Kada je dobijena saglasnost panamskih vlasti, pripadnici italijanske policije i Gvardije di financa upali su na „Remus“.

„Tu su se suočili sa veoma čudnim i sumnjivim ponašanjem zapovjednika i posade broda, koji nisu mogli da objasne svoje prethodne akcije na moru i konačnu destinaciju „Remusa“. Zbog toga, ali i prisustva više rezervoara i bačvi sa gorivom na brodu u kojima se nalazilo ukupno oko 400.000 litara dizela, italijanske vlasti su pod oružanom pratnjom, sprovele „Remus“ u luku Palermo gdje je obavljena premetačina broda i pronađeno ukupno 20 tona hašiša koji na crnom tržištu vrijedi između 150 i 200 miliona eura“, piše italijanski dnevnik. Napominju da je po podacima dostupnim italijanskim istražiteljima „Remus“ plovio od španske luke Las Plams na Kanarskim ostrvima za luku Tuzla u Turskoj, ali je prethodno trebalo da svrati u Aleksandriju u Egiptu.

14 časova trebalo je vatrogascima iz Palerma da protivpožarno obezbijede zaplijenjeni brod pun dizela i hašiša, a angažovana je i posebna medicinska ekipa koja je vodila računa o zdravlju istražitelja izloženih toksičnim isparavanjima goriva