Preminula Širli Templ, zvijezda Holivuda

Širli Templ se nalazi na 18. mjestu liste ženskih legendi američkog filma Američkog filmskog instituta
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.02.2014. 11:34h

Američka glumica, pjevačica, plesačica, političarka i jedna od prvih svjetskih ''dječjih zvijezda'' Širli Templ, preminula je u 86. godini, saopštila je njena porodica, prenosi BBC.

Širli Templ je svoju bogatu karijeru započela 1932. godine kao trogodišnjakinja, a međunarodnu slavu stekla je dvije godine kasnije ulogom Širli Blejk u filmu "Bright Eyes", koji je i pisan za nju. Nakon tog filma, Širli Templ je 1935. dobila posebni Oskar za doprinos filmu.

Poslije uloga u filmu "Curly Top" i "Hajdi", Širli Templ se našla u centru marketinške mašinerije, pa su širom SAD i svijeta prodavale lutke, odjeća i drugi artikli sa njenim likom.

Za razliku od današnjih "dječjih zvijezda", Templova je djelimično napustila industriju u svojim tinejdžerskim danima, na vrhuncu popularnosti, upisala je još nekoliko uloga da bi 1950. godine, sa 22 godine zauvijek napustila film.

Kasnije se na kratko vratila na scenu, ali na male ekrane, a u međuvremenu se upustila i u poslovne avanture, pa je sjedjela u upravnim odborima nekoliko velikih kompanija.

Nakon toga se bavila i politikom, ali kao kandidat republikanaca nije uspjela da se domogne Kongresa. Ipak, bila je ambasador SAD u Gani (1974) i Čehoslovačkoj (1989).

Takođe, postala je jedna od prvih ženskih javnih ličnosti koja je javno govorila o raku dojke, sa kojim se borila sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Nalazi se na 18. mjestu liste ženskih legendi američkog filma Američkog filmskog instituta.

Iza sebe je imala dva braka u kojima je imala troje djece.

Galerija

Bonus video: