Suđenje za ubistvo Vesnića: "Vidi li se šta po mraku, sa 50 metara daljine?"

Nijesu pozvani ni branioci da prisustvuju prepoznavanju, tvrdi advokat...
332 pregleda 0 komentar(a)
braća Roganović, Foto: Arhiva Vijesti
braća Roganović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 11.02.2014. 20:00h

Optuženi za ubistvo Beograđanina Marka Vesnića, i juče, na početku trećeg sudskog procesa, negirali su da su počinili to krivično djelo.

Apelacioni sud ukinuo je presudu podgoričkog Višeg suda, kojom su Duško N. Roganović, njegov brat od strica Vladimir M. Roganović i Dražen Čađenović, osuđeni ukupno na 32 godine zatvora.

Advokati odbrane prigovorili su juče izjavi svjedoka tužilaštva Branka Đurđevića, radnika Javno komunalnog preduzeća gradske čistoće u Herceg Novom, koji je kazao da je prepoznao okrivljene u parku u Igalu.

"Ne postoje ljudske oči koje će u 4 sata ujutru, sa udaljenosti od 50 metara vidjeti detalje osoba, čak i boju kose koju ima Duško Roganović", kazao je advokat Zoran Piperović.

Advokat Dragoljub Đukanović, predložio je da se iz spisa predmeta izdvoje zapisnici o prepoznavanju okrivljenih u policijskim prostorijama, jer su se na liniji za prepoznavanje, osim Duška i Vladimira Roganovića, nalazila i četiri policajca, “koji im nisu bili slični po godinama, visini i građi, što nije po zakonu”.

"Nijesu pozvani ni branioci da prisustvuju prepoznavanju. Osim toga, nije urađen zapisnik o prepoznavanju, već je sačinjen u rukopisu, a zatim je prepisan i otkucan, ali pri tom nije sačuvan taj originalan zapisnik rukom napisan. Policija je na taj način neprofesionalno i nestručno obavila posao, sa ciljem da se oni optuže", rekao je Đukanović.

U prvostepenoj presudi piše da su braća Roganović i Čađenović - 24. jula 2009. godine, hicima iz pištolja ranili Vesnića, a zatim ga i nožem povrijedili, u blizini Omladinskog parka u Igalu.

U presudi se navodi da su okrivljeni krenuli na Vesnića, nakon što je on izašao iz kafe-bara i u sjeo na klupu u parku.

Piše da je Duško iz pištolja prema Vesniću ispalio nekoliko hitaca, a da ga je nakon toga, ili Vladimir Roganović ili Čađenović, nožem ubo u tijelo, dok ga je drugi onemogućavao da se brani.

U rješenju Apelacionog suda konstatuje se da je presuda Višeg suda nerazumljiva i da sadrži bitne povrede krivičnog postupka.

“Ne može se zaključiti koje su konkretno radnje preduzimali ponaosob, odnosno koji od njih dvojice je nanio nožem povrede Vesniću, a koji je od njih stajao ispred”, navodi se u odluci Apelacionog suda.

Suđenje se nastavlja 19. februara.

Piperović tražio ukidanje pritvora

Sud je odbio predlog da se okrivljenima ukine pritvor.

Branilac Piperović se prethodno pozvao na odluku Apelacionog suda, odakle je izveo zaključak da se ne radi o krivičnom djelu - ubistvo:

“U ponovljenom sudskom procesu mora doći do izmjene krivičnog djela, jer neće biti ovakve pravne kvalifikacije, zato smatram da ne postoji ni jedan jedini razlog da se i dalje nalaze u pritvoru", kazao je Piperović.

Bonus video: