Berlinale: Uelbek umorio otmičare

Uelbek tumači sebe kao izuzetno napornu pričalicu, sa kojom ni otmičari nisu mogli da ostanu duže od par dana
0 komentar(a)
Berlinale, Foto: Reuters
Berlinale, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.02.2014. 18:04h

Film “'71” britanskog režisera Jana Demanžea prikazan je drugog dana Berlinskog filmskog festivala, a riječ je o priči smještenoj u Belfastu, u 1971. godinu, u vrijeme kada su tenzije u Sjevernoj Irskoj na vrhuncu. Junak filma je Geri (Džek O'Konel), mladić iz centralne Engleske koji se prijavljuje u vojsku i biva stacioniran u Belfastu. On učestvuje u raciji koja je sprovedena u katoličkom kvartu, koja se pretvara u krvavi haos. Vojska se povlači i ostavlja premlaćenog Gerija samog, koji kasnije postaje “opasni” svjedok. Režiser Jan Demanž je debitant koji je ispekao zanat u britanskoj televiziji, a prema riječima filmskog kritičara Jurice Pavičića, sličan je Polu Gringrasu, koji je takođe s televizije u bioskope prešao sjevernoirskim filmom “Bloody Sunday”.

Takmičarski program 64. Berlinalea donio je i njemački film “Jack” Edvarda Bergera. Riječ je o socijalnoj drami o dječaku koji mora da se brine o mlađem bratu dok je njihova mlada, neodgovorna majka otišla u vikend provod.

Takmičarski program 64. Berlinalea donio je i njemački film “Jack” Edvarda Bergera

Najzabavniji do sada na festivalu je bio film “Otmica Mišela Uelbeka” Gijoma Niklouksa. Riječ je o dokumentarnoj drami koja se temelji na incidentu iz 2011, kad je pisac na nekoliko dana nestao, a zatim se pojavio i tvrdio da je bio otet, pa pušten. Reditelj Niklouks je ekranizovao pomenute događaje tako što otmičare glume glumci, a Uelbek glumi samog sebe u poprilično vudialenovskom maniru. Uelbek tumači sebe kao izuzetno napornu pričalicu, sa kojom ni otmičari nisu mogli da ostanu duže od par dana.

Danski reditelj Lars fon Trir izazvao je burne reakcije na 64. Berlinalu, na kojem je svjetsku premijeru imala neskraćena verzija prvog dijela njegove četvoročasovne erotske sage “Nimfomanka”. Osim Fon Trira, koji je održao obećanje da neće komunicirati s medijima, ali je poslao poruku majicom sa natpisom “Persona non grata” i logotipom Kanskog festivala, svojevrsnu scenu koja se različito tumači napravio je i glumac Šaja Lebef koji je napustio konferenciju za novinare nakon pitanja o scenama eksplicitnog seksa u “Nimfomanki”. Kasnije se pojavio na crvenim tepihu sa papirnom kesom na glavi na kojoj je pisalo: “Više nisam slavan”.

Na Berlinalu je van konkurencije prikazan i novi film glumca i reditelja Džordža Klunija

Na Berlinalu je van konkurencije prikazan film Džordža Klunija “Operacija: čuvari nasljeđa”, o nacističkoj pljački umjetničkih djela za vrijeme Drugog svjetskog rata. Kako prenosi AFP, fanovi su već u radnim jutarnjim satima zaposjeli ograde duž crvenog tepiha kojim su se glumci prošetali nekoliko sati kasnije. Obožavaoci su se gurali i ispred ulaza u hotel u kojem je filmska ekipa održala konferenciju za štamu. “Operacija: čuvari nasljeđa”, u kojem pored Klunija, koji je i reditelj filma, glume Kejt Blanšet, Met Dejmon, Džon Gudman, Bil Mari i Žan Dižarden, predstavljen je van konkurencije na Berlinalu.

Rakočević među najboljima

Evropska filmska promocija (EFP) predstavila je na 64. Berlinalu ovogodišnji izbor najtalentovanijih mladih glumaca iz deset zemalja, među kojima je i Nikola Rakočević iz Srbije, jedan od glavnih aktera u filmu “Krugovi” Srdana Golubovića koji je 2013. prikazan u Berlinu u programu “Forum”, a odnio je nagradu ekumenskog žirija. Osim Rakočevića, među “evropskim zvijezdama u usponu” (European Shooting Stars) ove godine su i Danica Ćurčić iz Danske, koja je porijeklom iz Srbije, te Maria Dragus iz Njemačke, Miriam Karlkvist iz Italije...

Bonus video: