Praznik Mimoze

Herceg Novi: Otvorena galerija “Stanica”

Stanić, Pravilović i Bulajić predstavljeni su sa po četiri djela nastala uglavnom u njihovim zrelim umjetničkim fazama
229 pregleda 0 komentar(a)
galerija Stanica, Foto: Praznik mimoze Portonovi
galerija Stanica, Foto: Praznik mimoze Portonovi
Ažurirano: 10.02.2014. 09:53h

Postavkom djela Voja Stanića, Đorđija Bata Pravilovića i Mitka Bulajića, trojice slikara, u sklopu "Praznika Mimoze Portonovi" otvorena je galerija “Stanica”.

Galerija se nalazi u sklopu objekta u kojem je nekada bila željeznička stanica, a čiji je vlasnik reditelj Emir Kusturica.

Stanić, Pravilović i Bulajić predstavljeni su sa po četiri djela nastala uglavnom u njihovim zrelim umjetničkim fazama. Slike Voja Stanića obuhvataju period od 1957. do 2008. godine, dok su Pravilovićeve i Bulajićeve iz 70-ih godina prošlog vijeka. U postavci je i poslednja slika Bata Pravilovića “Hobotnica”.

Otvarajući izložbu, književnik Miraš Martinović ocijenio je da se radi o tri karakteristične pojave, tri autentične slikarske palete koje spaja Mediteran, tri neizbrisiva pečata Herceg Novog, dodajući da je ova izložba prva stanica na budućem putu galerije koja će biti otvorena za različite kulturne programe i sadržaje.

"Željeznička stanica je simbol puta i putovanja. Vozovi su, istina, ovdje stali, ali umjetnici nastavljaju putovanje koje ne može zaustaviti nijedno vrijeme, sistem ili poredak", rekao je Martinović.

Brojnoj publici obratio se i organizator izložbe Željko Dulović, koji je obećao nove susrete u “Stanici”, uz književne promocije, manje dramske forme i nove izložbe.

Prisutni su se saglasili da je Herceg Novi otvaranjem ove galerije na Škveru dobio još jedno mjesto koje će postati nezaobilazno na sve bogatijoj hercegnovskoj kulturnoj mapi.

U sklopu programa 45. "Praznika Mimoze Portonovi", koji traje do kraja februara, večeras će u Dvorani “Park”, s početkom u 20 časova, biti izvedena predstava “Tako je moralo biti”, po tekstu Branislava Nušića.

Preporučujemo za Vas