Oprema može biti ključ uspjeha njemačkih sportista na ZOI

Cilj berlinskog instituta FES je jednostavan: da se postara da nijedan njemački olimpijac ne bude poražen zbog lošije opreme
0 komentar(a)
FES institut, Foto: Reuters
FES institut, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.02.2014. 08:11h

Svi oni koji se pitaju zašto je Njemačka osvojila više medalja na Zimskim olimpijskim igrama od bilo koje druge zemlje u svijetu trebalo bi da posjete tajnoviti državni institut u blizini rijeke Špreje u jednom zaboravljenom kutku istočnog Berlina.

Visoko tehnološki eksperimenti koje sprovode inženjeri u Institutu FES pomogli su njemačkim sportistima da - uz pomoć najsavremenije opreme - osvoje brojne od svojih 128 zlatnih medalja sa Zimskih olimpijskih igara. Zato se mnogi nadaju da će se iz Sočija vratiti sa još jednim velikim plijenom.

Cilj Instituta za istraživanja i razvoj sportske opreme (FES) je da se postara da nijedan njemački olimpijac ne bude poražen zbog lošije opreme.

Cilj berlinskog instituta FES je jednostavan: da se postara da nijedan njemački olimpijac ne bude poražen zbog lošije opreme

„Tehnologija igra veliku ulogu u pojedinim sportovima”, kazao je direktor FES-a Harald Šale. Naglasio je da FES-ova najsavremenija oprema može pomoći pravim sportistima, ali da ona nikada neće prosječnog sportistu pretvoriti u vlasnika medalje.

„Naš cilj je da budemo među najboljima u svijetu u sportovima kojima se bavimo“, kazao je prilikom obilaska FES-a, koji je 1963. osnovala komunistička Istočna Njemačka

FES dobija 90 odsto svog budžeta, ili 4,5 miliona eura, od federalnog ministarstva sporta.

Njemačka je bila na prvom ili na drugom mjestu po broju osvojenih medalja na posljednjih pet ili šest Zimskih olimpijskih igara, dok su njeni rezultati na ljetnjim igrama sve lošiji od kako su se prije četvrt vijeka dvije Njemačke ujedinile.

Oprema može biti odlučujući faktor u mnogim zimskim sportovima u kojima je Njemačka sila, kao što je bob, sankanje, biatlon i skijaško trčanje.

„Sa razvojem tehnologije, želimo da dobijemo prednost kada su u pitanju desetinke sekundi“, kazao je.

"Sportisti cijene sve ono što radimo za njih"

Šale i njegovi inženjeri su ponosni na svoj doprinos uspjehu njemačkih sportista na Zimskim olimpijskim igrama.

Pojedini sportisti odaju počast FES-u za pomoć u postizanju zlatnih rezultata. Šale, međutim, kaže da sportisti tome nisu skloni - iz opravdanih razloga.

"Mi ne moramo da budemo u centru pažnje. Mi samo pružamo usluge. Dobitnici medalja moraju da se zahvale sponzorima i onima koji su ih podržali. Samo ako su zaista dobro raspoloženi, onda će se zahvaliti i inženjerima. Ali to nije problem. Oni cijene ono što mi radimo.“

Bonus video: