Petoviću novi četvorogodišnji mandat, Šljivančanin najbolji u 2013.

Nikola Petović i u naredne četiri godine biće predsjednik Kuglaškog saveza Crne Gore, odlučeno je na današnjoj svečanoj Skupštini
109 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.02.2014. 23:24h

Nikola Petović i u naredne četiri godine biće predsjednik Kuglaškog saveza Crne Gore, odlučeno je na današnjoj svečanoj Skupštini, na kojoj je obilježen i veliki jubilej - 50 godina kuglaškog sporta u našoj zemlji.

Za najboljeg kuglaša u 2013. godini izabran je Grujica Šljivančanin iz nikšićkog Čelika.

Skupštini je prisustvovalo 20 delegata, koji su prestavljali klubove Mornar, Čelik, Dokleu, Aluminijum i Porto.

U izvještaju o radu Kuglaškog saveza Crne Gore između dvije Skupštine, Petović je podsjetio da su u muškoj ligi nastupila četiri kluba, Čelik, Doklea, Aluminijum i tivatski Mornar, koji je i osvojio titulu.

Formirana su i dva ženska kluba, Mornar i Tivat, koji i čine žensku ligu (tivatski Mornar nastupa sa dvije ekipe), ali i reprezentaciju.

U protekloj godini, obje selekcije su nastupile na Svjetskom prvenstvu u Mađarskoj (muškarci su izborili plasman među 16 najboljih), a najbolje pojedinačne rezultate ostvarili su Grujica Šljivančanin i Marija Hamm. Šljivančanin je nastupio i na pojedinačnom SP u Poljskoj.

"Sve aktivnosti sa ciljem da se dođe do uspjeha odvijaju se u ne baš povoljnim uslovima. Kuglaški savez nema svoje poslovne prostorije, kao što imaju ostali sportski savezi u Crnoj Gori. I pored intervencija i molbi da se Savezu obezbijedi odgovarajući prostor, nadležno Ministarstvo ni do danas nije našlo rješenje. Dalje, od obećane kuglane u Podgorici nema ništa, kao što nema ni u drugim gradovima u kojima su registrovani kuglaški klubovi".

"Jedina kuglana, kako za treninge, tako i za takmičenje, ostaje u Tivtu, što otežava aktivnosti kuglaša zbog putovanja. Ova činjenica bitno negativno utiče na zainteresovanost i masovnost kuglanja kao sporta, pa i pored nastojanja da povećamo broj članova u tome ne uspijevamo onoliko koliko bismo željeli. Međutim, osnivanje dva ženska kluba daje nam podsticajda se i dalje borimo za nove članove i nove klubove", stoji između ostalog u izvještaju Petovića.

Petović je istakao i problem sa nedovoljnim finansijskim sredstvima.

"Finansijska sredstva od Uprave za sport značajno su umanjena u odnosu na prethodne godine. Prije četiri godine KSCG je bilo opredijeljeno 15 hiljada eura, da bi u prethodnoj godini naš Savez dobio samo 5.000 eura. Ova činjenica ne ide u prilog Savezu kada su u pitanju domaća, a posebno međunarodna takmičenja...Ostaje veliki entuzijazam svih kuglaških klubova i, kako se čini, sve manje finansijska podrška. Međutim, ostaje nada da će i u takvim uslovima kuglanje napredovati, da će se formirati novi klubovi i postizati, i dalje, dobre rezultate", naveo je Petović.

U svečanom dijelu Skupštine, dodijeljene su brojne plakete zaslužnim pojedincima, klubovima i medijima.

Zlatnu plaketu za izuzetnom doprinosu na razvoju i unapređenju kuglaškog sporta dobili su posthumno Gligorije Nježić i Srboljub Stanković.

Plakete su dobili Crnogorski olimpijski komitet, Vojska Crne Gore, Opština Tivat, predsjednik Opštine Tivat Miodrag Kankaraš, Radio Tivat, Sportski centar "Župa" Tivat, direktor "Župe" Dragan Perčin, firme Domaća radinost Rakočević i Golbi DOO, te mediji, portal "Vijesti", dnevni listovi “Dnevne Novine”, “Dan” i "Arena".

Priznanja su dobili Stanko Keretić, Drago Dragićević, Borislav Đikanović, Slobodan Ičević, Zdravko Kragić, Vladislav-Bato Kažić, Duško Popović, Novak Kovačević, Mihailo Nikolić, Tomo Lasica, Milorad Zeković, Milan Tasovac, Đorđe Živković, Blagota Mitrić, Rajko Vlaović, Rajko Todorović, Vuksan Perazić, Ivo Sindik, Božidar Vojinović, Ivica Keretić, Nikica Krstović, Niko Petović, Dragoljub Mitrović Vesko Rnković, Radan Matković i Marija Hamm.

Najzad, diplome su uručene klubovima, Mornaru, Čeliku, Alimunijumu i Doklei.

Na početku Skupštine emitovan je 15-minutni film o razvoju kuglaškog sporta u Crnoj Gori.

"Želim da vjerujem da će godine nakon ovog jubileja obilježiti mnogo šira i jača podrška crnogorskog, društva, njegovih sportskih struktura i same države Crne Gore kuglaškom sportu i srećom sve brojnijim entuzijastima čijom zaslugom je ovdje i zaživio – da se utemelji i trajno uđe u porodicu crnogorskih sportova. Bude li podrške, odnosno razumijevanja i spremnosti onoliko koliko je do sada bilo lične predanosti i upornosti začetnika crnogorskog kuglanja i nas, nastavljača, Crna bi Gora i njeno kuglanje trebalo da steknu bar jednu adekvatnu kuglašku arenu, koja bi mogla zadovoliti standarde Svjetske kuglaške federacije i omogućiti nam da budemo dobri domaćini kao što smo do sada na svim velikim takmičenjima bili uzorni i rado viđeni gosti", rekao je, između ostalo, Zoran Vukčević, predsjednik počasnog odbora proslave jubileja 50 godina postojanja kuglaškog sporta u Crnoj Gori.

Na početku Skupštine, minutom ćutanja odata je pošta preminulim članovima kuglaške porodice, koji su "kuglanje utemeljivali i uspješno utemeljili u Crnoj Gori".

Bonus video: