Hapšenje bilo nezakonito: MANS traži odštetu od 6.000 eura

"Ni dan danas ne znam zašto sam uhapšen, osim da je to neko uradio iz političkih razloga da nas zaplaši. Policija nas je tretirala kao da smo teroristi"
64 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.02.2014. 12:35h

Iz­vr­šni di­rek­tor Mre­že za afir­ma­ci­ju ne­vla­di­nog sek­to­ra (MANS) Va­nja Ća­lo­vić i pet ak­ti­vi­sta ove or­ga­ni­za­ci­je sa­ slu­ša­ni su ju­če u pod­go­rič­kom Osnov­nom su­du u svojstvu tu­ži­la­ca.

Ća­lo­vi­će­va, Vuk Ma­raš, Mi­tar Ba­tro­vić, Je­le­na Ra­do­ njić Man­dić, Ba­jo Da­ni­lo­vić i Ivan Ba­kić tu­ži­li su dr­ža­vu Cr­nu Go­ru zbog neo­sno­va­nog hap­še­nja i ba­ha­to­sti poli­ci­je tokom per­for­man­sa is­pred Skup­šti­ne 21. ju­na pro­šle go­di­ne, tra­že­ći da im se is­pla­ti ne­ma­te­ri­jal­na šte­ta u iz­no­su od 6.000 eura, piše Dan.

Svi tu­ži­o­ci su u svo­jim iska­zi­ma sa­op­šti­li da im ni­ko od pred­stav­ni­ka po­li­ci­je za sko­ro šest sa­ti za­dr­ža­va­nja ni­je sa­op­štio raz­lo­ge uhap­še­nja, na­ vo­de­ći da im je to i da­lje ne­po­zna­to.

Ća­lo­vi­će­va je ka­za­la da je iz­ja­vu di­rek­to­ra Upra­ve po­li­ ci­je Slav­ka Sto­ja­no­vi­ća, da je po­li­ci­ja po­stu­pi­la is­prav­no i da bi sve opet isto bi­lo ura­ đe­no, do­ži­vje­la kao pri­jet­nju, ka­ko njoj i ak­ti­vi­sti­ma ove or­ ga­ni­za­ci­je ta­ko i dru­gim slo­ bod­nim gra­đa­ni­ma.

"Shva­ti­la sam to kao pri­jet­nju i na­ma i dru­gim lju­di­ma. Po­li­ca­jac ko­ji je na­lo­žio hap­še­nje ta­kvu od­lu­ku ni­je mo­gao do­ni­je­ti sa­mo­stal­no, bez kon­sul­ta­ci­je sa svo­jim šefovi­ma.

Do da­na­šnjeg da­na mi ni­ko iz MUP a i UP ni­je sa­op­štio osnov hap­še­nja i raz­lo­ge za­dr­ža­va­nja, ka­za­la je Ća­lo­vi­će­va.

Ona je, kao i osta­li tu­ži­o­ci, sa­op­šti­la da ne sma­tra da su joj ova­kvim po­stu­pa­njem po­li­ci­je po­seb­no na­ru­še­ni čast i ugled u jav­no­sti, ma­kar kod ve­ćeg di­je­la, na­vo­de­ći da je ipak osje­ti­la broj­ne ne­pri­jat­no­sti zbog ovog in­ci­den­ta.

Ta­kvo sta­nje po­sli­je sve­ga joj je, ka­ko je ka­za­la, olak­ša­la či­nje­ni­ca da su pri­je per­for­man­sa is­pi­ta­li svo­je za­kon­ske mo­guć­no­sti i da su zna­li da ni­šta lo­še ne či­ne.

"Bi­la sam svje­sna da ne ra­di­mo ni­šta pro­tiv dr­ža­ve i za­ko­na, ni­ti ne­što što za­slu­žu­je ta­kvu re­pre­si­ju i po­stu­pa­nje. Iz tog raz­lo­ga ni­ma­lo ni­je­sam sum­nja­la da sam savjesno po­stu­pi­la po nor­ma­ma ovog dru­štva", ka­za­la je Ća­lo­vi­će­va.

Ona je ka­za­la da je osje­ti­la iz­vje­snu bo­ja­zan pri­li­kom za­dr­ ža­va­nja u pro­sto­ri­ja­ma CB zbog od­go­vor­no­sti pre­ma osta­lim svo­jim sa­rad­ni­ci­ma, jer su se, ka­ko je re­kla, kao or­ga­ni­za­ci­ja ba­vi­li „ru­žnim stva­ri­ma tih slu­žbe­ni­ka”.

Iz tog raz­lo­ga se, ka­ko je ka­za­la, bo­ja­la da ne po­ku­ša­ju ne­što što bi se mo­glo sma­tra­ti nji­ho­vom osve­tom zbog to­ga. Vuk Ma­raš je ka­zao da je pri­ je po­čet­ka performansa odr­ža­nog 21. ju­na 2013. go­di­ne is­pred zgra­de par­la­men­ta upo­znao pri­ sut­no po­li­cij­sko obez­bje­đe­nje šta će ura­di­ti, upo­zo­ra­va­ju­ći ih da pri­pa­ze da im bojom ne bi uni­šti­li uni­for­mu ili ci­pe­le.

"Bi­la sam svje­sna da ne ra­di­mo ni­šta pro­tiv dr­ža­ve i za­ko­na, ni­ti ne­što što za­slu­žu­je ta­kvu re­pre­si­ju i po­stu­pa­nje

Ni ta­da ga, ka­ko tvr­di, ni­ko ni­je upo­zo­rio da kr­ši za­kon ni­ti da to ne smi­ju uči­ni­ti.

"Ni dan da­nas ne znam za­što sam uhap­šen, osim da je to ne­ko ura­dio iz po­li­tič­kih raz­lo­ga da nas za­pla­ši. Po­li­ci­ja nas je tre­ti­ra­la kao da smo te­ro­ri­sti ili vo­đe or­ga­ni­zovanih kri­mi­nal­nih gru­pa, a tim istim po­li­caj­ci­ma su po­bje­gli Dar­ko Ša­rić i Sa­fet Ka­lić, a nas su pri­ve­li kao da smo naj­go­ri kri­mi­nal­ci", ka­zao je Ma­raš.

I osta­li tu­ži­o­ci su ka­za­li da su oni, kao i nji­ho­ve po­ro­di­ce zbog hap­še­nja pre­ži­vje­li ve­li­ke ne­pri­jat­no­sti i stres, na­vo­de­ći da je tri ča­sa na­kon hap­še­nja bi­lo ja­sno da po­li­cija ne­ma prav­nog osno­va da ih dr­ži u pri­tvo­ru ka­da su ih oba­vi­je­sti­li da se tu­ži­lac iz­ja­snio da ni­je­su po­či­ni­li ni­jed­no kri­vič­no dje­lo.

"Tek sam se ta­da osje­ćao ka­ ta­stro­fal­no, jer sam vi­dio da ne­ma­ju za­kon­ski osnov za za­ dr­ža­va­nje već si­lu na sra­mo­tu po­ku­ša­va­ju da na­pra­ve ne­ka­kav prav­ni po­ku­šaj da nas dr­že tu bez ika­vog osno­va. Ka­da smo ih pi­ta­li da li smo uhap­še­ni, re­kli su nam ne, ali su nam ogra­ni­či­li slo­bo­du kre­ta­nja. Ni­je ši­ja ne­go vrat ", ka­zao je Maraš.

On je ka­zao da ni­ka­da ni­je vi­dio da ne­ko­ga, uz prat­nju, u ma­ri­ci, pri­vo­de u Sud za pre­kr­ša­je.

"U mrač­noj, li­me­noj ma­ri­ci, gdje svo še­sto­ro le­ti­mo ka­da uđe­mo u kri­vi­nu, vo­žnja mi je dje­lo­va­la sa­bla­sno i pri­lič­no ne­hu­ma­no. Da je na­še hap­še­ nje bi­lo iz po­li­tič­kih raz­lo­ga upu­ću­je i to da je sa­mo ne­ko­ li­ko da­na ka­sni­je je­dan čo­vjek sru­šio ci­je­li ho­tel ne­ko­li­ko de­se­ti­na me­ta­ra od Skup­šti­ne. On ne sa­mo da ni­je iz­lo­žen re­pre­si­ji, već ga ni­ko ni ne hap­si što se me­ni de­si­lo jer sam pro­suo par li­ta­ra bo­je", ka­zao je Ma­raš.

Pre­kr­še­na pra­va

Predstavnici ove organizacije smatraju da su im hapšenjem i nezakonitim privođenjem brutalno prekršena osnovna ljudska prava, i to: pravo na pravni lijek protiv odluke o proizvoljnom lišavanju slobode, pravo na slobodu i sigurnost, na odbranu, na obavještenje o raz lozima hapšenja, na obavještenje o prirodi i razlozima optužbe, na nezavisan sud, na pretpostavku nevinosti, naslobodu izražavanja i pravo na slobodu mirnog okupljanja i udruživanja.

Advokat MANS-a Ve­se­lin Ra­du­lo­vić tražio je na pripremnom ročištu da se kao svjedoci u predmetu saslušaju ministar unu­trašnjih poslova Ra­ško Ko­nje­vić i direktor Uprave policije Slavko Stojanović, ukoliko bi tuže na država sporila navode tu­žbe. To se ni je de silo, pa je suđenje odloženo kako bi se zastup­nica države iz jasnila u ve zi spisa predmeta prekršajnog suda.

Galerija

Bonus video: