Još nema procjene bezbjednosti za Oliveru Lakić

Iz Uprave policije je saopšteno da su uputili dopis ANB-u da uradi bezbjednosnu procjenu Lakićeve, koja je 8. maja sa leđa ranjena u nogu ispred svog ulaza. Odgovor, međutim, još nijesu dobili
60 pregleda 14 komentar(a)
Olivera Lakić napad, Foto: Boris Pejović
Olivera Lakić napad, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.08.2018. 11:40h

Crnogorska policija, ni tri mjeseca nakon napada, ne zna da li je život novinarke “Vijesti” Olivere Lakić u opasnosti, niti od koga je ugrožena, a očekuje se da procjenu njene bezbjednosti uradi Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB).

Iz Uprave policije (UP) je saopšteno da su uputili dopis ANB-u da uradi bezbjednosnu procjenu Lakićeve, koja je 8. maja sa leđa ranjena u nogu ispred svog ulaza. Odgovor, međutim, još nijesu dobili.

“Po dobijanju povratne informacije policija će preduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti shodno odgovoru koji dobije”, piše u odgovoru UP.

Iz ANB-a juče “Vijestima” nijesu odgovorili da li su uradili bezbjednosnu procjenu ranjene novinarke i kada će je poslati službenicima UP.

Policija trenutno, kako navode, “preduzima mjere i radnje preventivnog karaktera koje se odnose na obezbjeđenje mjesta na kojem stanuje Lakićeva i obilazak šireg područja u kojem živi”. Međutim, iako nije rađena procjena bezbjednosti, ove aktivnosti se, tvrde, “zasada preduzimaju i preduzimaće se do daljeg”, shodno direktivi koju je dao bivši v. d. direktor UP Vesko Damjanović nakon pokušaja ubistva Olivere Lakić.

Iz Višeg državnog tužilaštva nijesu odgovorili da li nakon tri mjeseca istrage imaju osumnjičene u slučaju napada na novinarku “Vijesti”.

Oni su saopštili da je povodom ranjavanja Lakićeve saslušan veći broj lica, od kojih su neki poslati na poligrafsko ispitivanje, da su pogledali sadržaj video kamera, ali da to nije dalo rezultata u pronalaženju počinioca.

“U predmetu formiranom povodom ranjavanja novinarke ND „Vijesti“ O. L., Više državno tužilaštvo u Podgorici saslušalo je veći broj lica u svojstvu svjedoka i u svojstvu građana. Takođe, određeni broj lica bio je na poligrafskom ispitivanju. Izuzet je i pregledan video sadržaj sa 40 različitih pozicija koje pokrivaju lice mjesta i na potezu su kretanja kojim se učinilac krivičnog djela, prema prikupljenim podacima, udaljio sa lica mjesta i isti nisu dali rezultata u smislu pronalaženja učinioca krivičnog djela”, piše u odgovoru tužilaštva na pitanja “Vijesti” od utorka.

Tvrde da će u daljem toku postupka “cijeniti potrebu preduzimanja svih neophodnih radnji za koje ocijeni da mogu dovesti do rasvjetljavanja ovog krivičnog djela”.

Istragu u ovom slučaju vodi tužiteljka Suzana Milić, koja je od 5. juna, kada je saslušan vještak balističar, uradila samo jednu istražnu radnju - saslušanje pisca i publiciste Šemsudina Šekija Radončića. To je “Vijestima” potvrdio advokat Lazar Aković, koji u postupku zastupa Oliveru Lakić.

Prema saznanjima „Vijesti”, u postupku je, između ostalog, saslušano nekoliko očevidaca napada, Lakićeva, dvoje njenih kolega iz redakcije, vještaci medicinske i balističke struke, više osoba koje su osuđivane ili bile osumnjičene za ranije napade na Lakićevu ili druge novinare...

Prema infromacijama “Vijesti”, nadležni istražni organi još nemaju nijedan trag u vezi sa tim ko bi mogao biti odgovoran za “najveću i najbrže nanesenu štetu državi Crnoj Gori u posljednjih 30 godina”, kako je slučaj ranjavanja novinarke “Vijesti” u maju nazvao premijer Duško Marković.

On je tada najavio smjene sve dok se ne otkriju napadači na Lakićevu, ali od utorka ne odgovara na to šta je sa tim obećanjem.

Pomoćnik direktora UP Enes Baković kazao je u srijedu da očekuju sugestije i instrukcije američkog Federalnog biroa za istrage (FBI), kojem su poslali sve spise iz istrage napada na Lakićevu. Rekao je da još čekaju njihov odgovor.

Glavni urednik “Vijesti” Mihailo Jovović sumnja da čelnici policije FBI žele iskoristiti kao alibi ukoliko nikada ne otkriju napadače na novinarku Oliveru Lakić.

Ćute o novinskim člancima koje je pisala Lakićeva

Iz Višeg državnog tužilaštva nijesu odgovarili ni šta su utvrdili analizom novinskih članaka koje je pisala Lakić, niti da li su razgovorali sa nekim od aktera iz tih tekstova.

Tokom nekoliko mjeseci prije napada, Lakićeva je pisala o švercu cigareta, o postupanju pravosudnih organa tokom sudskog postupka protiv Rožajca Safeta Kalića, objelodanila je da je tužioca Gruja Radonjića Specijalno državno tužilaštvo (SDT) sumnjičilo da je počinio krivično djelo zelenašenje. Pisala je i o tvrdnjama tadašnjeg sekretara Vijeća za nacionalnu bezbjednost, a novog direktora Uprave policije Veselina Veljovića, koji je optužio neidentifikovane države regiona da protiv Crne Gore vode specijalni rat.

Na Oliveru Lakić pucano je 8. maja, nešto prije 21 sat, nakon što je po povratku s posla parkirala automobil i krenula da uđe u zgradu. Uviđaj je obavljen te noći i tokom par sati narednog jutra, ali nije nađeno ništa što bi ukazalo na počinioca ili poslužilo kao dokaz ako se eventualno otkrije, uključujući i zrno, koje je prošlo kroz desnu potkoljenicu Lakićeve

Bonus video: