Tretjak i Rodnjina upalili plamen

Olimpijski plamen na stadion unijela je teniserka Marija Šarapova, a baklju su još nosili atletičarka Jelena Isinbajeva, rvač Aleksandar Kareljin i gimnastičarka Alina Kabaljeva
3 komentar(a)
Soči, Foto: Beta/AP
Soči, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.02.2014. 20:03h

Legendarni ruski hokejaš Vladislav Tretjak i klizačica Irina Rodnjina upalili su olimpijski plamen čime su i zvanično počele 22. Zimske olimpijske igre u Sočiju, na kojima će drugi put nastupiti i Crna Gora.

Igre je proglasio otvorenim predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Olimpijski plamen na stadion unijela je teniserka Marija Šarapova, a baklju su još nosili atletičarka Jelena Isinbajeva, rvač Aleksandar Kareljin i gimnastičarka Alina Kabaljeva.

Predsjednik Organizacionog odbora Igara u Sočiju, Dmitrij Černišenko, poželio je dobrodošlicu sportistima.

“Naš grad je jedinstven, kao što je i cijela Rusija. Ponosni smo što imamo privilegiju da ugostimo ceo svijet”, rekao je Černišenko.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Zomas Bah kazao je da se u Sočiju ispisuje nova stranica olimpijske istorije.

“U ostalim djelovima svijeta bile su potrebne decenije da bi se uradilo ono što je u Sočiju postignuto za sedam godina. U pitanju je nevjerovatno dostignuće", istakao je Bah.

Bah je potom riječ dao predsjedniku Rusije koji je Igre proglasio otvorenim.

"Proglašavam Zimske olimpijske igre u Sočiju zvanino otvorenim", rekao je Putin.

Uslijedilo je izvođenje olimpijske himne, nakon koje je Ruslan Zaharov položio zakletvu u ime sportista.

Zvanično otvaranje počelo je tačno u 20.14 po lokalnom vremenu, a započeto je videom čiji akter je devojčica Ljubav, koja je azbučnom redu predstavila sve što će biti viđeno tokom ceremonije.

Sam program otvaranja obuhvatio je i predstavljanje bogate ruske istorije, kulture, književnosti, nauke, uz poseban baletski program.

Početak je obilježila opera Knez Igor, Aleksandra Borodina, a zatim je intonirana ruska himna uz motive zastave preko cijelog terena Olimpijskog stadiona. Uslijedio je defile sportista ulaskom takmičara iz Grčke, a potom su usledili i predstavnici ostalih zemalja.

Poslije defilea sportista, u centru pažnje su se našle maskote - polarni medved, zec i leopard, koji su bili na skijama, snoubordu i klizaljkama.

Uslijedilo je predstavljanje istoriju Rusije, uz tačku skoro hiljadu plesača, i tradicionalni ples horovod. Posebno zanimljiv je bio srednjovekovni ples posvećen Tolstojevom "Ratu i miru"

Otvaranju Igara, u čiju organizaciju je Rusija uložila više od 50 milijardi dolara, prisustvovali lideri i predstavnici 65 država, među kojima su i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i direktor Uprave za mlade i sport Igor Vušurović.

Igre u Sočiju trajaće do 23. februara, a okupile su oko 3.000 sportista iz 88 zemalja, koji će se takmičiti u 15 sportova i 98 disciplina.

Crnu Goru će na 22. Zimskim predstavljati Ivana Bulatović i Tarik Hadžić, koji je nosio zastavu na svečanom otvaranju. Njihov nastup planiran je za 18, 19, 21. i 22. februar.

Prva će nastupiti Bulatović, 18. februara u veleslaomu. Dan kasnije na stazu će u istoj disciplini nastupiti Hadžić. Za 21. febraur zakazan je slalom skijašica, a dan kasnije skijaša.

Bonus video: