Počeo 64. Berlinale: Dominiraju teme Drugog svjetskog rata i porodice

Oko 400 ostvarenja, velikih holivudskih produkcija, nezavisnih filmova i dokumentaraca biće prikazano tokom ovogodišnje smotre
72 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.02.2014. 12:20h

Međunarodni filmski festival u Berlinu (Berlinale), 64. po redu, otvoren je sinoć filmom Vesa Andersena "Grand Budapest Hotel".

U glavnoj ulozi je Ralf Fajns, a film je istorijska freska, koja se djelimično zasniva na bilješkama austrijskog književnika Stefana Cvajga o Evropi uništenoj ratom.

Radnja filma počinje 1914. godine i traje do dolaska Nacističke partije na čelo Njemačke 1933. godine.

U filmu još igraju Edvard Norton, Džad Lou, Adrijen Brodi, Bil Marej, Tilda Svinton.

Manje glamurozan od Kana, manje popularan od Venecije, ali ništa manje prestižan, Berlinale je festival koji se vjerovatno najviše obraća najzahtjevnijima, onima koji su stalno u potrazi za novim.

Oko 400 ostvarenja - velikih holivudskih produkcija, nezavisnih filmova i dokumentaraca biće prikazano tokom ovogodišnje smotre.

Samo u takmičarskoj selekciji je 23 filma iz 20 zemalja, od kojih će se 20 nadmetati za glavnu nagradu, Zlatnog medvjeda, a 18 će u Berlinu imati svoju svjetsku premijeru.

Oko 400 ostvarenja - velikih holivudskih produkcija, nezavinskih filmova i dokumentaraca biće prikazano tokom ovogodišnje smotre.

Drugi svetski rat je siže i filma "Operacija: čuvari nasljeđa" (The Monuments Men) Džordža Klunija, priče o grupi američkih, britanskih i francuskih stručnjaka koji pokušavaju da spasu evropsko umjetničko nasljeđe od nacista.

Proslavljeni njemački reditelj Folker Šlendorf, nagrađen Oskarom za "Limeni doboš", predstaviće na Berlinalu film "Diplomatie", sa Andreom Disolijeom i Nilsom Arestrupom, o razlozima zbog kojih su nacisti poštedjeli Pariz od rušenja.

Dokumentarac "The Decent One" bavi se otkrićem, u Izraelu, na stotine pisama, biljleški i fotografija zloglasnog SS-ovca Hajnriha Himlera, desne ruke Adolfa Hitlera.

Publika berlinskog festivala imaće priliku da vidi i "Memory of the Camps", film koji je snimio Imperijalni ratni muzej u Londonu na osnovu materijala prikupljenog nakon oslobođenja u njemačkom koncentracionom logoru Bergen-Belsen.

Ralf Fajns, zvijezda filma "Grand Budapest Hotel" (foto: Reuters)

Britanski reditelj Alfred Hičkok je svojevremeno učestvovao u tom projektu, čiji je cilj bio da se Njemci suoče sa svojom odgovornošću.

Od 20 filmova u takmičarskoj selekciji, čak tri dolazi iz Kine.

Nijedan, međutim, nema ništa zajedničko sa "Velikim majstorom", spektakularnom kung-fu epopejom Vonga Kar-vaja, koja je prošle godine otvorila Berlinale.

Riječ je o tri ostvarenja snimljena sa ograničenim budžetom, pričama inspirisanim žanrovskim filmom, koje su djelo nove generacije reditelja.

"Black Coal, Thin Ice" Daoa Jinana je triler o policajcu u potrazi za serijskim ubicom.

"Blind Massage" Lua Jea je filmska adaptacija romana o slijepom fizioterapeutu, dok "No Man"s Land" Ninga Haoa uvodi gledaoce u sumornu svakodnevnicu kineskih marginalaca.

Porodica je tema i filma "Boyhood" američkog reditelja Ričarda Linklejtera, sa Itanom Hokom i Patrišom Arket u glavnim ulogama.

Francuski reditelj Alen Rene, autor klasika kao što su "Hirošimo ljubavi moja" (1959) i "Prošle godine u Marijenbadu" (1961), predstaviće se filmskom verzijom komada "Life of Riley" britanskog dramatičara Alana Ejkborna o čovjeku u terminalnoj fazi bolesti.

Veteran japanske kinematografije Jodi Jamada, najpoznatiji po samurajskoj trilogiji, vraća se u Berlin sa filmom "The Little House" koji govori o životu porodice u Tokiju prije i za vrijeme Drugog svetskog rata.

Porodica je tema i filma "Boyhood" američkog reditelja Ričarda Linklejtera, sa Itanom Hokom i Patrišom Arket u glavnim ulogama.

Imidž opasnog momka Vensana Kasela dobija bajkoviti obrt u filmu Francuza Kristofa Gansa "Ljepotica i zvijer" u kom naslovnu rolu tumači Lea Sejdu.

Forest Vitaker kao bivši robijaš i Harvi Kajtel kao šerif opsjednut osvetom suočavaju se u filmu "Dva čovjeka u gradu" u režiji francusko-alžirskog reditelja Rašida Bušareba.

Žiri stiže na prikazivanje filma "Grand Budapest Hotel" (foto: Reuters)

Peruanska rediteljka Klaudija Ljosa, čije je "Čemerno mlijeko" osvojilo Zlatnog medvjeda 2009. i bilo nominovano za Oskara, prikazaće svoje najnovije ostvarenje "Visina".

Film u kome glume Dženifer Koneli i Silijen Marfi, govori o majci odvojenoj od bolesne ćerke.

Mladi argentinski reditelj Benjamin Naištat debitovace filmom "History of Fear", dok će njegova iskusnija zemljakinja Selina Murga, koja je bila učenica Martina Skorsezea i proslavila se filmom "Ana i drugi", prikazati priču o adolescentima koji otkrivaju život u "Third Shore".

Američki producent i scenarista Džejms Šejmus predvodiće žiri ovogodišnjeg Berlinala, sastavljen od poznatih imena svjetskog filma, među kojima su austrijski glumac i dvostruki Oskarovac Kristof Valc, američka glumica Greta Gervig, hongkonška zvijezda Toni Leung, francuski reditelj Mišel Gondri i producentkinja filmova o Džejmsu Bondu, Barbara Brokoli.

Berlinski filmski festival održava se od 6. do 18. februara.

Galerija

Bonus video: