Soči 2014. i u specijalu "Vijesti"

Na specijalu Soči 2014. svakog dana možete čitati i posebnu kolumnu Bojana Kosića, prvog sportiste koji je predstavljao Crnu Goru na Zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru
4 komentar(a)
Soči, Foto: Beta AP
Soči, Foto: Beta AP
Ažurirano: 07.02.2014. 15:00h

Uz nadu da će sve proteći bez incidenata, uprkos prijetnjama terorista sa Kavkaza, Soči je od danas do 23. februara domaćin Zimskih olimpijskih igara, 22. po redu.

Rusi organizuju najskuplje Igre u istoriji, jer je uloženo više od 50 milijardi dolara, četiri puta više od planiranih 12 milijardi dolara. Time je oboren rekord ljetnjih igara u Pekingu 2008. godine, koje su koštale 44 milijarde dolara.

Primjera radi, prethodne Zimske igre u Vankuveru koštale "samo" osam milijardi dolara.

Crnu Goru će u Sočiju predstavljati dvoje takmičara, skijaši Ivana Bulatović i Tarik Hadžić, koji će takmičiti u vesleslalomu i slalom.

Tokom ZOI u Sočiju, na portalu “Vijesti” možete da pratite naš specijal, na kome svi ljubitelji ovog planetarnog događaja iz dana u dan mogu da se informišu o kompletnim zbivanjima, rezultatima naših i ostalih sportista, zanimljivostima.

Na specijalu Soči 2014. svakog dana možete čitati i posebnu kolumnu Bojana Kosića, prvog sportiste koji je predstavljao Crnu Goru na Zimskim olimpijskim igrama, prije četiri godine u Vankuveru.

On će svakog dana za čitaoce portala “Vijesti” komentarisati dnevne događaje i rezultate u Sočiju…

Bezbijednost na najvišem nivou

Moskva je, podsjećanja radi, bila domaćin Ljetnjih igara 1980. godine, i tada je ukupno izgrađeno 11 borilišta podijeljenih u dvije grupe - Olimpijski park u gradu na obalama Crnog mora i planinski kompleks u Krasnoj Poljani.

Prema informacijama koje dolaze sa lica mjesta, bezbijednost je na najvišem mogućem nivou, Soči se praktično nalazi u "prstenu" više od 40.000 policajaca i vojnika, sve sa ciljem da se sportisti iz 88 zemalja (takođe rekord), osjećaju kao kod kuće i da, kako i dolikuje, pobijedi olimpijski duh.

Ipak, ništa ne prepušta slučaju, pa mnogobrojne delegacije imaju i dodatno sopstveno obezbjeđenje. Posebno se to odnosi na Amerikance i ostale zapadne zemlje.

Prvi utisci iz Sočija uglavnom su pozitivni, ali ima i onih drugih, koji se prije svega odnose na smeštaj novinara, pošto neki hoteli praktično nisu ni završeni, pa predstavnici "sedme sile" nailaze na mnogobrojna iznenađenja koja su preplavila javne mreže.

Takođe, to je već i uobičajeni skok cijena, sve je bar duplo skuplje nego obično, ali, slobodno se može reći da je to već uobičajena situacija.

Blizu 3.000 takmičara za 98 medalja

Kada su u pitanju sportska borilišta, takmičari, njih blizu 3.000 sa svih meridijana, boriće se u sedam sportova, ukupno 15 disciplina, i biće podeljeno ukupno 98 zlatnih medalja.

Najbrojnija je ekspedicija SAD sa 230 sportista, pet više od domaćina Rusije.

Ceremonija svečanog otvaranja Igara u Sočiju je zakazana za 17 časova po našem vremenu.

Bonus video: