Hercegnovski zimski salon: Tri ravnopravne nagrade

Pravo izlaganja u galeriji Josip Bepo Benković dobili su Adin Rastoder i Tijana Gordić
139 pregleda 0 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Upravapolicije.com
Herceg Novi, Foto: Upravapolicije.com
Ažurirano: 06.02.2014. 16:00h

Žiri 47. Hercegnovskog zimskog salona dodijelio je tri ravnopravne nagrade: Nemanji Matu Đorđeviću za rad „Kafka“, Aleksanderu Brezlanu za rad „Metamorfozis in pasaž-art buks“ i Tijani Dujović Liščević za rad „I bi svjetlost“.

Pravo izlaganja u galeriji Josip Bepo Benković dobili su Adin Rastoder i Tijana Gordić, za zajednički rad „Čuvari prirodne ravnoteže“.

Predsjednica žirija je istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković, a članovi istoričarka umjetnosi Vladana Kosić i Marko Musović, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju.

Obrazloženje odluka žiri će saopštiti večeras, na otvaranju 47. Hercegnovskog zimskog salona koji će otvoriti predsjednik opštine Dejan Mandić.

Presjek domaće scene

U postavci 47. Hercegnovskog zimskog salona su radovi 23 umjetnika.

“Slikarski narativ je kompleksniji, pa pod koprenom jednog kontinuiteta, otkrivamo diskontinuitete koji sintetišu, nanovo vraćaju izraze koji se u stilskom sinkretizmu, cijepaju, da bi se onda opet i konačno spojili“, zapisala je u katalogu, koji će pratiti ovogodišnji Salon, Vitka Vujnović, urednica za kulturu u JS Radio Herceg Novi.

Na ovogodišnjem Salonu biće predstavljeni radovi sedamnaset crnogorskih umjetnika, po izboru selektora, istoričara umjetnosti Bogdana Musovića.

“Odabranih 17 umjetnika, sa crnogorske likovne scene, nijesu reprezenti određenog: genercijskog, stilsko-motivskog umjetničkog određenja i stava. Riječ je, prije svega, o potencijalu na domaćoj likovnoj sceni. Ako u tim združenim energijama, poetikama i ciljevima tražimo dominantnu formu, stil i duh, onda bi to u izvjesnoj mjeri bilo 'trojstvo' bez tvrdih međa i podjela u odnosima”, približio je izbor Musović. On je istakao da su “idejnost, informacija, tehnologija i praksa internacionalizovani. Međutim, egzistencionalna pitanja umjetnika i njegovog djela, kao suštinski važanog segmenta kulturnog života i trajanja naroda - ostaju izvan svega!”.

Umjetnike iz regiona na 47. Hercegnovskom zimskom salonu preporučile su nagrade koje su dobili tokom minule dvije godine na manifestacijama sličnim Salonu, na evropskim i svjetskim konkursima. Koordinatori za ovu slekciju su Vojislav Kilibarda, urednik likovnog programa u JUK Herceg Fest, Zoran Živković, umjetnički direktor Praznika mimoze Portonovi i Vitka Vujnović.

Bonus video: