Vujanović: Uložiti u skijanje

"Crna Gora je sportski daleko moćnija nego što je njena veličina teritorije i broj stanovnika, kazao je Vujanović
13 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Beta AP
Filip Vujanović, Foto: Beta AP
Ažurirano: 06.02.2014. 15:28h

Crna Gora je sportski daleko moćnija nego što je njena veličina teritorije i broj stanovnika, kazao je predsjednik Filip Vujanović.

On je danas prisustvovao podizanju crnogorske zastave u olimpijskom selu u Sočiju, a sjutra će biti na ceremoniji svečanog otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Sočiju.

Vujanović je ponovio da su sportisti najbolji ambasadori Crne Gore i da se sportom najsnažnije promoviše država.

"Očigledno je da smo u sportu postigli izuzetan uspjeh, da je on motiv da bude masovniji i da iz masovnog sporta treba da gradimo uspjeh i kolektivnih sportova, u kojima smo osvajali medalje i osvajaćemo, ali i u sportovima koji su individualni”, rekao je Vujanović.

On je istakao da Crna Gora u Sočiju ima predstavnike u alpskom skijanju i za svoje uslove, izvanrednu skijašicu i skijaša.

“Oni svakako, neće postići neki rezultat koji će biti svjetski ili olimpijski, ali su mladi i kako sam čuo sam od njihovog trenera Rajka Kosića, provode treninge u vremenskim uslovima koji su za to prilagođeni u inostranstvu. U njih treba ulagati”, rekao je Vujanović.

On je pozvao sve one koji hoće da pomognu skijanju, da to učine i individualnom sportu i da na taj način počnemo i u individualnom sportu da osvajamo medalje.

Prema njegovim riječima, za vrhunski sport, individualna cijena je mnogo manja nego kolektivnog sporta.

“Možemo da uputimo kroz državnu i pomoć opština naše individualne sportiste na treninge i na učešće na razna takmičenja koja će voditi uspjehu. U kolektivnim sportovima takođe imamo masovnost, ali budimo iskreni, najveći broj igrača koji nam je obezbijedio medalje su u velikim evropskim i svjetskim klubovima”, rekao je Vujanović.

On je istakao da duh olimpizma najbolje vidi u poštovanju svake države, bez obzira na njenu veličinu.

"Pokazalo se da se Crna Gora jednako tretira kao i svaka velika država, a u cijeloj ceremoniji i cijelom poštovanju onoga što je duh Olimpijade. Bez obzira na veličinu i broj stanovnika svaka je država jednaka, a mi smo u prilici da pokažemo kroz sport i sportske rezultate koliko je Crna Gora vrijedna", rekao je Vujanović.

On je kazao da su motivi njegovog dolaska u Soči dominantno sportski, ali će biti i prilika da se, kroz način koji je primjeren Olimpijadi vidi sa mnogo predsjednika i da u neformalnom razgovoru razgovara o političkim temama.

"Svaka neformalna komunikacija, mimo onoga što je oficijalni karakter, je svakako od važnosti posebno sada kada smo u jednom važnom dijelu NATO očekivanja. Ovo je godina u kojoj je crnogorski spoljno politički prioritet NATO. Sa visokim nestrpljenjem očekujemo Savjet ministara NATO-a koji će opredijeliti temu dnevnog reda u Velsu i našu nadu da u Velikoj Britaniji imamo samit proširenja", rekao je Vujanović.

On je naglasio da će boravak u Sočiju biti dragocjen jer pruža šansu za susrete i razgovore sa predsjednicima država članica NATO alijanse i da im još jednom saopšti crnogorske prioritete.

"Treba koristiti svaku priliku za to i pomovisati interes evropske i evroatlantske integracije naše zemlje", rekao je Vujanović.

On je kazao da se u Sočiju osjeća bezbjedno i da je oduševljen na koji način je organizator to organizovao.

"Siguran sam da će ovo biti vrhunski obezbijeđena Olimpijada i da će proći bez ikakvih rizika", rekao je Vujanović.

Bonus video: