Regionalna inicijativa: Sačuvati sjećanje na najvažnije art akcije

Projekat će biti realizovan do juna 2015. u vidu produkcije serije video intervjua te ciklusa radionica i javnih skupova
0 komentar(a)
FIAT 2013., Foto: Duško Miljanić
FIAT 2013., Foto: Duško Miljanić
Ažurirano: 06.02.2014. 17:43h

Jedan od ključnih problema sa nezavisnom kulturom je taj što djelatnost te kulture nije prikupljena i sačuvana u službenim arhivima ili muzejima, te stoga postoji prijetnja da će značajan dio tog rada vremenom postati nedostupan javnosti.

Upravo iz tog razloga organizacije SEEcult.org iz Beograda, Kurziv i Kulturtreger iz Zagreba, uz podršku Balkanskog fonda za umjetnost i kulturu, pokreću regionalni interdisciplinarni i multimedijski projekt “ABCeda nezavisne kulture”, posvećen očuvanju i povećanju vidljivosti intelektualnog i umjetničkog rada nastalog na nezavisnim kulturnim scenama u regionu. Projekat podrazumijeva istraživanje i prezentaciju sjećanja aktera nezavisne kulture u vidu usmene povijesti, unapređenje svijesti javnosti o značenju nezavisne kulture za društvo i jačanje kapaciteta organizacija za očuvanje i arhiviranje organizacijske memorije.

Projekt “ABCeda nezavisne kulture” iniciran je sviješću o potrebi očuvanja postignuća i produkcije nezavisnih kulturnih scena u regiji čiji se akteri, nakon ratova 90-ih godina i bolnih procesa tranzicije, suočavaju s novim izazovima, posebno finansijske prirode, koji prijete i nestankom nekih od ključnih aktera na tim scenama. Rad organizacija nezavisne kulture nije prikupljen i sačuvan u službenim arhivima ili muzejima, a zbog ograničenog ljudskog i finansijskog kapaciteta i uslova rada, organizacije su primorane baviti se vlastitim dosadašnjim radom tek povremeno i na neadekvatan način.

Partneri u projektu “ABCeda nezavisne kulture”, koji već godinama aktivno rade na online dokumentovanju i predstavljanju kulturnih i umjetničkih praksi u regionu (portali SEEcult.org , Kulturpunkt.hr i Booksa.hr ), uvešće nove formate predstavljanja nezavisne kulturne i umjetničke produkcije široj publici, kako je rečeno, prije svega u Srbiji i Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama u regiji.

Projekat će biti realizovan do juna 2015. u vidu produkcije serije video intervjua te ciklusa radionica i javnih skupova na temu važnosti nezavisne kulture.

Rad nezavisne scene nije sačuvan u arhivima ili muzejima

Bonus video: