Olimpijska baklja stigla u Soči

Svečani doček je organizovan na trgu ispred Centra nacionalnih kultura Mazlumjan, gdje je baklja doneta vozom iz Kubanja, a dočekalo ju je nekoliko hiljada ljudi.
0 komentar(a)
Olimpijske igre Soči baklja, Foto: Beta/AP
Olimpijske igre Soči baklja, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.02.2014. 20:40h

Olimpijski baklja donijeta je danas u Soči poslije štafete od 65.000 kilometara, što je najduža ruta u istoriji Igara.

Svečani doček je organizovan na trgu ispred Centra nacionalnih kultura Mazlumjan, gdje je baklja donijeta vozom iz Kubanja, a dočekalo ju je nekoliko hiljada ljudi.

Prvi nosilac baklje u Sočiju bio je bivši reprezentativac Sovjetskog Saveza u odbojci i osvajač zlatne olimpijske medalje Vladimir Kondra.

Na području Sočija plamen će biti u Lazarevskoj, Adlerskoj i Centralnoj četvrti, a ukupna dužina štafete je 44,3 kilometra.

Olimpijska baklja je na putu do Sočija bila na Sjevernom polu, spuštena je u Bajkalsko jezero, najdublje na svijetu, nadletjela je najviši vulkan na svijetu na poluostrvu Kamčatki, a kosmonati su je odnijeli čak i u svemir.

Olimpijska baklja na put kroz Rusiju je krenula 7. oktobra iz Moskve, prošla je više od 130 gradova. Većinu svog puta plamen je putovao avionima, vozovima, automobilima, a čak i sankama.

Nekadašnji stonoteniski sudija Aleksandar Kaptarenko (101) je postao najstariji nosilac olimpijske baklje, pošto je s njom trčao 200 metara u Novosibirsku.

Bonus video: