„Soči 2014“ u brojkama

Olimpijske igre u Sočiju su najskuplje do sada, jer je u njih uloženo više od 45 milijardi dolara
61 pregleda 6 komentar(a)
Vladimir Putin, Soči, Foto: Beta/AP
Vladimir Putin, Soči, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.02.2014. 18:52h

Koliko je teška olimpijska medalja i koliko vremena je potrebno da se proizvede? Koliko članova sigurnosnog osoblja će biti na ulicama Sočija za vrijeme igara i koliko puta biste mogli izgraditi najveći soliter na svijetu za novac koji je potrošen za Olimpijske igre 2014.

1

Toliko je puta Rusija poslala olimpijsku baklju u svemir. Dva ruska kosmonauta su 9. novembra iznijela baklju iz Međunarodne svemirske stanice i povela je u svemirsku šetnju. Nijedan domaćin Olimpijskih igara do sada nije učinio nešto slično. Baklja, međutim, nije gorjela jer je izgaranje nemoguć proces u otvorenom svemiru, a bilo bi previše opasno da se ona upali unutar svemirske stanice.

3

Je broj puta koliko je bombardovan Volgograd u posljednja tri mjeseca 2013. godine.

Napadi na ovaj istorijski grad u srcu Rusije su znak da su kavkaski islamistički militanti u stanju napasti i područja izvan nemirnih južnih rubova Rusije. Bombardovanja su podstakla zabrinutost u vezi sa sigurnošću Olimpijskih igara u Sočiju.

18

Je broj sati koliko je u prosjeku potrebno da se proizvede jedna od olimpijskih medalja koje će biti dodijeljene u Sočiju.

34

Je broj puta koliko biste mogli izgraditi najvišu zgradu na svijetu Burdž Kalifu u Dubaiju za procijenjenih 51 milijardu dolara koliko je potrošeno na organizaciju Olimpijskih igara u Sočiju.

87

Je broj država koje će poslati svoje sportiste na igre.

145

Je dužina Sočija u kilometrima, grada koji je smješten između obale Crnog mora i snijegom pokrivenih vrhova Kavkaza i koji je jedan od najdužih gradova u Evropi.

460

Je težina u gramima najlakše olimpijske ili paraolimpijske medalje koja će biti dodijeljena u Sočiju.

686

Je težina u gramima najteže olimpijske ili paraolimpijske medalje koja će biti dodijeljena u Sočiju.

986

Je ukupan broj žrtava oružanog sukoba u susjednoj sjeverno kavkaškoj regiji u 2013. godini, prema podacima prikupljenim sa novinskog portala Kavkaski čvor. Brojka uključuje civile, militante i policijske službenike među kojima je bilo 528 smrtnih slučajeva.

1.300

Je broj medalja koje će biti dodijeljene u Sočiju, što je prema navodima službene stranice Olimpijskih igara u Sočiju 2014. najveći broj do sada.

Medalje koje su izrađene od plemenitih ruskih legura nisu samo najbrojnije već i najinovativnije i najraznolikije, kako kažu na službenoj stranici igara. „To nisu samo medalje već prava umjetnička djela“, tvrde na stranici.

1980

Je godina kada je Moskva bila domaćin ljetnjih Olimpijskih igara. Te olimpijske igre su bile zasjenjene bojkotom 65 država na čelu sa Sjedinjenim Državama u znak protesta zbog sovjetske invazije Avganistana 1979. godine.

3.000

Broj izvođača koji će nastupiti na ceremoniji otvaranja igara 7.februara na tri podijuma. Kako se navodi na službenoj stranici igara: „Ceremonija otvaranja će biti najimpresivniji i nezaboravan događaj.“

65.000

Je rekordna udaljenost u kilometrima koju je prešla olimpijska baklja na svom putu ka Sočiju.

Baklja će proputovati 83 ruske regije i republike i nosiće je 14.000 ljudi uključujući i 101 godinu starog nekadašnjeg igrača stonog tenisa na njenom putu od Crvenog trga do crnomorskog ljetovališta u koje stiže 7. februara.

100.000

Je približna brojka članova sigurnosnog osoblja pod kontrolom Federalnih bezbjednosnih službi u Sočiju, prema navodima kompanije Stratfor global intelligence. Sigurnost je najveća briga Sočija koji se nalazi u neposrednoj blizini nemirne regije Sjevernog Kavkaza. Islamistički militanti prijete da će narušiti sigurnost igara. Sa oko stotinu hiljada članova sigurnosnog osoblja, Soči će imati gotovo četiri puta više uposlenika od ljetnjih Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine. Zbog dalekosežnih mjera bezbjednosti, mnogi se žale da Soči izgleda kao „tvrđava“.

43.000

Je populacija Sočija. Prema navodima Stratfora, to znači da će jedan zvaničnik bezbjednosnih snaga čuvati 3.43 lokalna stanovnika.

8.7 milijardi

Su u dolarima troškovi izgradnje zajedničke ceste i željezničke pruge koja povezuje dio Sočija koji se zove Adler sa planinskim arhipelagom Krasnaja Poljana. Projekat su realizovale Ruske željeznice na čelu kojih je Vladimir Jakunjin, dugogodišnji saradnik predsjednika Vladimira Putina.

12 milijardi

Je iznos u američkim dolarima koji je Putin u govoru pred Međunarodnim olimpijskim komitetom u Gvatemali 2007.godine obećao da će potrošiti na organizaciju Olimpijskih igara u Sočiju. Soči je izabran za domaćina pobijedivši južnokorejski Pjongjang i austrijski Salcburg. Putin je na ceremoniji govorio engleski i francuski. Mnogi stanovnici Sočija nazivaju ove igre „Olimpijada Vladimirovna“ ili Vladimirove igre.

25-30 milijardi

Je iznos u američkim dolarima za koji opozicioni političar Boris Nemcov tvrdi da je ukraden tokom priprema Olimpijskih igara. Ukoliko se uporedi, to je četvorostruki iznos godišnjeg budžeta Tadžikistana. Član Međunarodnog olimpijskog komiteta je rekao da je jedna trećina novca nestala, što je oko 18 milijardi dolara. Direktor Ruskih željeznica Vladimir Jakunjin je rekao da bi ovaj član Komiteta trebalo da bude optužen za klevetu ako ne iznese dokaze za ovu tvrdnju.

51 milijarda

Je najveća procjena budžeta potrebnog za organizaciju igara u Sočiju. Brojka uključuje i infrastrukturu. Procjenu je u februaru 2013. izvršio zamjenik premijera Dmitrij Kozak koji je bio zadužen za organizaciju igara. Dnevne novine „Vedomosti“ su predvidjele troškove u iznosu od 45 milijardi dolara. Ukoliko su ove brojke tačne, igre u Sočiju su najskuplje do sada. Ljetnje igre u Pekingu 2008. godine su koštale 40 milijardi dolara, a Zimske u Vankuveru su koštale oko šest milijardi dolara. Kozak je nakon toga iznio novu revidiranu procjenu od 214 milijardi rubalja (6,3 milijarde dolara) tvrdeći da bi izgradnja ostale infrastrukture u Sočiju bila nužna i kada on ne bi bio organizator igara. Kozak tvrdi da samo 99 milijardi rubalja dolazi iz državnog budžeta.

Olimpijske igre u Sočiju su najskuplje do sada, jer je u njih uloženo više od 45 milijardi dolara

Bonus video: