64. Berlinale: Dvadeset filmova juri Zlatnog medvjeda

Berlinski filmski festival za konkurenciju tradicionalno bira premijere, svjetske i evropske, a ove godine ih je osamnaest
1 komentar(a)
Ažurirano: 05.02.2014. 20:31h

Premijerom filma “The Grand Budapest Hotel” američkog reditelja Vesa Andersona, u četvrtak se otvara 64. Berlinski filmski festival, na kojem će se prikazati više od 400 filmova, a njih dvadeset takmičiće se za Zlatnog medvjeda.

“Ova komedija sa tipičnim šarmom Vesa Andersona obećava da će biti odličan početak 64. Berlinala”, rekao je direktor festivala Diter Koslik.

Njemačko-britanska produkcija, koja okuplja plejadu glumaca uključujući Francuskinju Leu Sejdu (iz filma “La Vie d'Adele” nagrađenog Zlatnom palmom u Kanu 2013), govori o avanturama Gustava H, legendarnog recepcionara jednog velikog hotela između dva rata. Glavna uloga povjerena je Ralf Fajnsu, a igraju i Džad Lou, Edvard Norton i Metju Amalrik.

Berlinski filmski festival za konkurenciju tradicionalno bira većinom premijere, svjetske i evropske, a ove godine ih je osamnaest.

Premda u trci za nagrade gotovo da i nema trenutno najatraktivnijih holivudskih ostvarenja, festivalska publika neće ostati uskraćena jer će imati priliku da vidi najraznovrsnije filmove iz svih krajeva sveta.

Samo u takmičarskoj selekciji je 23 filma iz 20 zemalja, od kojih će se 20 nadmetati za Zlatnog medvjeda, a 18 će u Berlinu imati svoju svjetsku premijeru.

Berlin u znaku filmske svetkovine (foto: berlinale.de)

Francuski reditelj Alen Rene, autor klasika kao što su “Hirošima ljubavi moja” (1959) i “Prošle godine u Marijenbadu” (1961), predstaviće se filmskom verzijom komada “Life of Riley” britanskog dramatičara Alana Ejkborna. Veteran japanske kinematografije Jođi Jamada, najpoznatiji po samurajskoj trilogiji, vraća se u Berlin sa filmom “The Little House” koji govori o životu porodice u Tokiju prije i za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Porodica je tema i filma “Boyhood” američkog reditelja Ričarda Linklejtera. Smještena u Teksasu početkom XXI vijeka, radnja prati 12 godina života dječaka i njegovih razvedenih roditelja.

Forest Vitaker kao bivši robijaš i Harvi Kajtel kao šerif opsjednut osvetom suočavaju se u filmu “Two Men in Town” u režiji francusko-alžirskog reditelja Rašida Bušareba.

Švedska zvijezda Stelan Skarsgard glumi u norveškoj akcionoj komediji “In Order of Disappearence” u režiji Hansa Petera Molanda. Plod njihove prethodne saradnje, “A Somewhat Gentle Man”, nadmetao se za Zlatnog medvjeda 2010. Ovog puta Skarsgard glumi čistača snijega koji se upliće u posao narkodilera.

Peruanska rediteljka Klaudija Ljosa prikazaće svoje najnovije ostvarenje “Aloft”, a mladi argentinski reditelj Benjamin Naištat debitovaće filmom “History of Fear”, dok će njegova iskusnija zemljakinja Selina Murga, koja je bila učenica Martina Skorsezea i proslavila se filmom “Ana i drugi”, prikazati priču o adolescentima koji otkrivaju život u “Third Shore”.

Kako prenosi Rojters, američki producent i scenarista Džejms Šejmus predvodiće žiri ovogodišnjeg Berlinala, sastavljen od poznatih imena svjetskog filma, među kojima su austrijski glumac i dvostruki oskarovac Kristof Valc, američka glumica Greta Gervig, hongkonška zvijezda Toni Leung, francuski režiser Mišel Gondri i producentkinja filmova o Džejmsu Bondu Barbra Brokoli.

Dodjela nagrada Berlinskog filmskog festivala održaće se 15. februara.

Od Panorame do Foruma

Oko 400 filmova svih žanrova prikazuje se raspoređeno u više programa, od “Panorame” do “Foruma”, u kojem ove godine učestvuje i jedna slovačko-češko-hrvatska koprodukcija “Baršunasti teroristi” Petera Kerekesa.

Film prati tri priče o manjim slučajevima terorizma iz doba Čehoslovačke, a govore ih sami protagonisti iz naslova.

Programska sekcija “Forum” je među važnijima na festivalu i predstavlja distancu od srednje struje i konvencionalnih filmskih pristupa, a što je segment do koga čelni ljudi filmskog festivala u Berlinu izuzetno drže.

Galerija

Bonus video: