IŠČEKIVANJe PRAVDE

Željko Bojić: Ko se mojim životom igra?

“Velika mi je nepravda nanijeta. Razočaran sam, povrijeđen i pokušavam da se probudim iz ružnog sna"
168 pregleda 26 komentar(a)
Željko Bojić, Foto: Jadranka Ćetković
Željko Bojić, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 05.02.2014. 21:10h

Samo pet dana nakon što je u bjelopoljskom Višem sudu izrečena presuda za slučaj smrti Beranca Miroslava Šoškića, osuđeni policajac Željko Bojić u izjavi “Vijestima” tvrdi da je na pravdi Boga u pritvoru ležao 14 mjeseci i 12 dana.

Bojić tvrdi da mu je presudom sudije Jokana Varagića, ali i radom tužilaštva, nanijeta velika nepravda na koju on ne želi da pristane, pa će se boriti da dokaže da nije kriv.

“Velika mi je nepravda nanijeta. Razočaran sam, povrijeđen i pokušavam da se probudim iz ružnog sna, jer sam cijelog života sa svojom porodicom sve radio kako treba - časno i pošteno. Punih pet godina sam prozivan po medijima. Nakon pet godina, od strane tužioca, istog onog koji je prethodno utvrdio da ne postoje elementi krivičnog djela, optužen sam da sam ubica, da bi poslije 14 mjeseci rekli da nisam to, već neko ko je drugom nanio teške tjelesne povrede. Šta će mi se treće pripisati, ne želim ni da pomislim, a kamoli da dozvolim”, poručio je Bojić.

Sudija bjelopoljskog suda Jokan Varagić u petak je osudio Bojića na 18 mjeseci zatvora, a to je obrazložio tvrdnjom da je tokom procesa dokazano da je on Šoškića udarao pištoljem po glavi.

“Velika mi je nepravda nanijeta. Razočaran sam, povrijeđen i pokušavam da se probudim iz ružnog sna"

Bojićev kolega Adnan Kožar oslobođen je optužbi da je kriv za smrt Beranca, koji je nestao 17. decembra 2008. godine, tokom potjere policije. Tijelo Šoškića pronađeno je tri dana kasnije na obali Lima.

“Nedužan sam ležao u pritvoru, a da su svi, bukvalno svi, uključujući tužilaštvo i sudstvo, znali da sam nevin, ali nijesu imali hrabrosti da to i kažu, nego mi presudiše 18 mjeseci zatvora. Na kraju su to 'prebili' sa odležanim. Naravno, svima koji iole misle svojom glavom ovakva presuda je smiješna. Misle da će se na taj način oprati pred Bogom i pred ljudima i da ću ja to prihvatiti. Ne, ne želim da ni jedan jedini dan robijam za nešto što nijesam uradio. Bog mi je svjedok da sam nevin, a njima je svjedok da su me nevinog osudili. Vjerovao sam da je pravda spora, da će doći kad - tad, ali ponovo sam pogriješio”, naveo je Bojić.

Bivši policajac iz Berana kaže da je razočaran u zaposlene u institucijama sistema, koji su ga, kako tvrdi, osudili bez ijednog dokaza.

“Riješen sam da istrajem u ovome do kraja, i ako naše institucije ne budu imale sluha za moju muku i agoniju kroz koju sam prošao, kao i moja porodica, imaće neke druge... Od početka sam bio za svaki vid saradnje da bi se došlo do istine, ali sam na kraju ostao sam u toj namjeri. Neoprostivo je da se neko igra ljudskim životom na ovaj način”, poručio je Bojić.

- Vjerovao sam da je pravda spora, da će stići, ali ponovo sam pogriješio - naveo je Bojić

Stavili su me na stub srama

Željko Boijić tvrdi da su mu pojedinci iz Tužialštva i Suda uništili život, porodicu, i tako “prikucali na stub srama”.

Istakao je da mu nije namjera da sa bilo kime polemiše putem medija i da bilo koga ubjeđuje da nije kriv za nešto što nije uradio.

“U pritvoru sam dobio i prvu radost - dijete za koje sam potpuni neznanac, a to me najviše boli. Nikoga ni ovoj ovakvoj agoniji nijesam uvrijedio, pa neću ni sada. Dovoljno su drugi o sebi rekli. Svi koji me znaju, znaju i da sam nevin i da nikada nikome nisam na bilo koji način naudio. Ovo činim isključivo zbog moje porodice, prezimena koje časno i čestito nosim i prijatelja koji su od početka vjerovali u mene i moju nevinost koju ću i dokazati”, naveo je Bojić.

Preporučujemo za Vas