Portugalska vlada prodaje Miroove slike

Portugalu je bilo potrebno 78 milijardi eura međunarodnog zajma u 2011. da ne bi bankrotirao
56 pregleda 1 komentar(a)
Huan Miro, Žena i ptice, Foto: Beta/AP
Huan Miro, Žena i ptice, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 04.02.2014. 13:24h

Vlada Portugala odlučila je da proda 85 djela španskog slikara Huana Miroa, u nadi da će povratiti dio novca koji je uložen u spasavanje propale Portugalske poslovne banke, nacionalizovane 2008, u čijem posjedu je nekad bila ta kolekcija.

Dvodnevna aukcija počinje danas u londonskom Kristiju, koji je Miroovu kolekciju opisao kao "jednu od najvećih i najimpresivnijih kolekcija tog umjetnika koja je ikad ponuđena na prodaju".

Ta aukcijska kuća je procijenila vrijednost Miroove kolekcije na 36 miliona eura, ali je krah Portugalske poslovne banke poreske obveznike Portugala koštao najmanje 3,4 milijardi eura, tako da, kako ocjenjuje agencija AP, aukcija neće mnogo popraviti stanje.

Sama aukcija već je izazvala kontroverze, a neki Portugalci traže da kolekcija Miroovih djela bude izložena. Samo nekoliko sati pred početak aukcije, sud u Lisabonu i dalje vijeća o zahtjevu glavne opozicione Socijalističke partije da se zaustavi prodaja.

Portugalska vlada navodi da zbog mjera štednje zemlja nema dovoljno novca za kulturu, kao i da Miroova kolekcija nije jedan od njenih prioriteta. Portugalu je bilo potrebno 78 milijardi eura međunarodnog zajma u 2011. da ne bi bankrotirao.

Očekuje se da najveću prodajnu cijenu dostignu "Žena i ptice" iz 1968, čija je vrijednost procijenjena na između četiri i sedam miliona funti, i "Slika", procijenjena na između 2,5 i 3,5 miliona funti.

Do sada najskuplje prodato Miroovao djelo je "Plava zvijezda", koja je 2012. dostigla cijenu od skoro 37 miliona dolara. Miro je bio jedna od značajnijih figura u nadrealističkom pokretu 1920-tih godina prošlog vijeka, a tokom karijere duge sedam decenija bavio se i skulpturom i keramikom.

Uticao je na generacije apstraktnih ekspresionista, uključujući i američkog slikara Džeksona Poloka.

Bonus video: