U vještačkoj komi se ne može ostati vječno

Ljekari namjerno stavljaju pacijente u komu nakon teških povreda ili složenih operacija, jer upravo taj postupak često znači razliku između života i smrti
250 pregleda 8 komentar(a)
Mihail Šumaher, Foto: Www.hdpaperwall.com
Mihail Šumaher, Foto: Www.hdpaperwall.com
Ažurirano: 04.02.2014. 09:08h

Mihael Šumaher se već mjesec dana nalazi u vještačkoj komi zbog povrede mozga. Ljekari trenutno nastoje da ga probude. Kako izgleda taj proces? I u čemu je smisao vještačke kome?

Stanje vještačke kome može se uporediti sa potpunom anestezijom koja traje neobičajeno dugo. Ljekari namjerno stavljaju pacijente u komu nakon teških povreda ili složenih operacija, jer upravo taj postupak često znači razliku između života i smrti.

Naime, težak pad ili udarac u glavu može da izazove povredu centralnog nervnog sistema. Mozak, kao i svi drugi djelovi tijela, zbog toga može da otekne. Međutim, za razliku od ostalih organa, mozak je okružen kostima, pa otok nema gdje da ode.

L'Ekip: Ljekari Šumahera bude iz kome >>>

"L’Ekip": Šumaher trepnuo >>>

Kada pritisak u mozgu padne ispod kritčne tačke, moguće je početi sa buđenjem pacijenta. Tokom tog procesa postepeno se smanjuje količina lijekova, uključujući tu i sredstva protiv bolova

Koma kao zaštita od stresa

Cilj ljekara je da smanje opterećenje organa, pa aparati na odjeljenju za intenzivnu njegu preuzimaju mnoge vitalne funkcije – na primjer, pacijent se priključuje na vještačka pluća. Puls i otkucaji srca se stalno nadgledaju. Pacijent se hrani preko infuzije ili preko sonde u želucu.

Uz to, pacijent je maksimalno zaštićen od stresa – dok su u trajnoj narkozi, čak i ljudi koji pate od teških povreda ne osećaju bol, zahvaljujući raznim ljekovima protiv bolova i anesteziji.

Povratak u svjesno stanje

Trajanje vještačke kome zavisi od toga koliko su teške povrede koje je pacijent pretrpio. U nekim slučajevima, ona traje samo nekoliko dana, ali ima i pojedinaca koji više nedjelja provedu bez svijesti i priključeni na aparate.

Ipak, u vještačkoj komi se ne može ostati vječno – što duže traje narkoza, sve je veća opasnost od neželjenih dejstava. Pacijent se dovodi u rizik od stvaranja ugrušaka u krvnim sudovima, zapaljenja pluća ili poremećaja rada srca, a može doći do slabljenja mišića i imunog sistema. Zbog toga ljekari to stanje održavaju samo dok je neophodno potrebno.

Kada pritisak u mozgu padne ispod kritčne tačke, moguće je početi sa buđenjem pacijenta. Tokom tog procesa postepeno se smanjuje količina lijekova, uključujući tu i sredstva protiv bolova. Uporedo sa tim, vitalne funkcije, poput disanja, ponovo se prepuštaju tijelu.

Pacijenti koji su dugo ležali u vještačkoj komi i primali velike doze lijekova, često nakon buđenja imaju imaju rupe u pamćenju, privremeno su zbunjeni ili čak i agresivni. Pojedini izgube orijentaciju. Međutim, tek kada je pacijent budan, može se pouzdano utvrditi da li je mozak trajno oštećen.

Bonus video: